Asiatisk upptäcktsfärd
Jag fick en kommentar från en av er kära läsare, med en önskan om att jag ska göra ett recept på en god röd curry. Det påminde mig om att jag ju bor bara en liten bit bort från Stockholms bästa asiatiska matbutiker och att det ju är pinsamt att jag inte har besökt dem tidigare. Så idag tog jag en promenad till Asian Market på Olof Palmes gata för att gå på upptäcktsfärd. Även om jag har rätt dålig koll på asiatisk matlagning och visste vad ungefär 1% av produkterna i butiken var, så var det superspännande att gå omkring bland hyllorna och inspireras. Som att gå in en helt ny värld! Fick med mig några grejer hem som jag tror att jag kommer ha väldigt roligt med: 1. Chili shrimp paste - En chilipasta gjord på chili och torkade räkor. Supergott att ha i asiatiska grytor. Jag har provat en afrikansk version av denna chilipasta tidigare, shito, som också är väldigt god. Räkorna ger en mild, mild fisknot som fungerar som en naturlig smakförhöjare. 2. Red curry paste - Röd currypasta, nu blir det gryta! 3. Minced garlic - Fint hackad vitlök som passar perfekt när man är lite lat och inte orkar hacka själv. 4. Sriracha - Bästa chilisåsen, såklart. 5. Vit risvinäger - Bra att ha till de flest asiatiska maträtter. Är inte flaskan vacker? 6. Pak choy - Världens godaste wokgrönsak. 7. Limeblad - Att smaksätta grytor med. Undrar om de går att frysa in? Någon som vet? 8. Citrongräs - En annan smaksättare till thaigrytor. 9. Jackfrukt på konserv - Min senaste kärlek. När jag kom hem gjorde jag ett helt sinnessjukt gott recept på denna köttiga frukt - det kommer! 10. Tapiocapärlor - Det här var lite av ett impulsköp, har ingen aning om vad jag ska göra med dem. Men de var ju så fina! Letade efter bobakulor, ni vet stora tapiocapärlor som man gör bubble tea av, men det fanns inte.