Artikel: Kärlek och burgare hos Franky's
Här kommer en lite annorlunda grej. Eller, annorlunda och annorlunda, men ovanlig i bloggformat kanske. Det är nämligen så att jag var och intervjuade killen bakom hamburgerrestaurangen Franky's häromdagen, och istället för att skriva ett vanligt blogginlägg om det skrev jag det som en artikel. Dels för att jag tycker att det är kul att träna mitt skrivande lite, dels för att jag lovade alla mina @burgerland-följare att de skulle komma en artikel och fick lite press på mig att göra något bra, haha. Här är den i alla fall, förhoppningsvis kul för er burgarälskare: Hur driver man en framgångsrik hamburgerrestaurang från en till synes oansenlig gatukiosk på Sveavägen? Och vad blir nästa steg? Franky’s Burgers slog ner som en blixt från en klar burgarhimmel för nästan tre år sedan och är idag en av stans mest populära hak. Jag träffade ägaren, Shahram Alavi, för en pratstund om burgare, kärleken till maten och spännande framtidsplaner. Jag möter upp Shahram Alavi, mannen bakom Franky’s Burgers, utanför den lilla gatukiosken på Sveavägen. Han är några minuter sen och på den korta tiden jag står och väntar kommer flera kunder förbi och rycker i den stängda dörren. Några muttrar besvikna svordomar när de lunkar därifrån. Restaurangen har haft stängt sedan två veckor tillbaka, resultatet av ett extremt högt tryck och svårighet att hitta personal: - Det är inte lätt att få tag i duktig personal som vill jobba i den här lilla lokalen, berättar han. Vi får plats högst tre personer bakom disken, och då är det riktigt trångt. De flesta kockar jobbar hellre på större restauranger och det är därför jag har varit tvungen att hålla stängt den senaste tiden - om jag fortsätter som jag gör kommer jag till slut inte orka mer. Han har jobbat konstant de senaste åren, det första året så mycket som sju dagar i veckan. Det är inte konstigt att han är trött, även om framgången för det mesta gör det värt den missade nattsömnen. Franky’s har i burgarkretsar blivit klassat som ett av de bästa hamburgerställena i Stockholm och folk vallfärdar hit från hela stan. Ända sedan starten för tre år sedan har det varit full fart, detta trots att Shahram aldrig lagt pengar eller tid på att marknadsföra sig. I början hade han varken ett Instagram- eller Facebook-konto. - I princip alla mina kunder har hört talas om mig via word of mouth. Det kan vara någon som varit här och skrivit om det på Facebook eller på Instagram, kanske berättat för sina vänner, och så har det spridit sig. Det är väldigt roligt! Möbelsnickaren som ändrade riktning Shahram är från början möbelsnickare, men efter ett diskbråck som gjorde att han inte längre kunde utöva sitt yrke tvingades han börja fundera på alternativ. Mat hade alltid varit ett stort intresse och det fanns något han tyckte fattades i Sverige: riktigt bra hål-i-väggen-ställen. Opretentiösa hak där fokus flyttas från vita linnedukar och bordsservering till god, smakrik och bra tillagad mat. Och det är precis vad Franky’s Burgers är: ett ställe med fokus på högkvalitativ mat. I den lilla kiosken finns endast ett fåtal sittplatser längs väggarna, och är man fler än fem personer i kö får den sista stå utanför dörren. Det var inte på bekvämlighet och storlek som Shahram valde att lägga krutet. Istället har principen varit att hålla samma höga kvalitet på varenda tillagad burgare som serveras: - Mitt mål har varit att vara så konsekvent som möjligt. Nittio procent av mina kunder är stammisar, och jag vill att de ska få samma positiva upplevelse varje gång de besöker mig. Köttet maler vi varje morgon, brödet bakas färskt i ett bageri i Midsommarkransen, och allt tillagas på beställning - till och med pommesen! Det innebär ibland att väntetiden blir lång, men hellre att mina kunder får vänta på en bra produkt än att jag serverar något som jag inte kan stå för, säger Shahram. Nya lokaler - och ett korvställe Trots personalbrist ser framtiden ljus ut för Franky’s. Den som längtar efter att få sätta tänderna i en Franky’s-burgare kommer dock behöva ge sig till tåls - burgarverksamheten stänger nämligen tillfälligt ner på Sveavägen. Istället öppnas i veckan ett nytt koncept, Franky’s Sausages, med fokus på matiga korvrätter med diverse toppings och tillbehör. En idé som fanns redan från början, men som på grund av hög belastning aldrig kunde förverkligas. Till våren slås portarna upp för en helt ny Franky’s Burgers på Tegnérgatan, några hundra meter bort från den gamla lokalen. Här blir det ca 60 kvm hamburgerrestaurang med alkoholservering så att man kan ta sig en öl medan man väntar på maten. Den uppsluppna stämningen kommer dock att leva kvar - det blir inga vita linnedukar så länge Shahram får bestämma: - För mig handlar mat om kärlek. Kärlek för råvarorna, för hantverket och för mina gäster. Alla kan lära sig att laga en burgare, men har man inte passionen kommer det att märkas på kvaliteten. Kommer man till Franky’s ska man aldrig behöva känna att det är för fint eller för dyrt - det är för alla. I det nya, större köket ser jag fram emot att få förverkliga de idéer jag har som den första lokalens storlek inte tillät, det ser jag fram emot. Följ @Frankysburger på Instagram för mer information om den nya restaurangen!