Amerikanska pannkakor med hemmagjord buttermilk

Ja, vad ska man säga. Världen är förjävlig. Man känner sig tom och hopplös och ledsen. Går liksom inte att säga så mycket mer än så just nu.    Känns nästan dumt att börja snacka lördagsfrukost och att laga pannkakor nu men det var precis det jag gjorde imorse efter att ha suttit och kollat på nyheterna i några timmar - amerikanska buttermilk-pannkakor. Buttermilk är en vanlig ingrediens i amerikanska recept och på svenska heter det kärnmjölk. Jag såg faktiskt att man kunde köpa kärnmjölk på Urban Deli häromdagen men oftast är det inte så lätt att hitta. Fear not! Det löser du enkelt genom att blanda mjölk med vinäger. Det ger ett substitut med samma egenskaper som kärnmjölk, d.v.s. ger en lite syrlig smak och hjälper pannkakorna att bli fluffiga och saftiga.      Amerikanska pannkakor med hemmagjord buttermilk (ca 6-8 st pannkakor)  3 dl buttermjölk (3 dl mjölk + 1.3 msk äppelcidervinäger) 3 dl vetemjöl 2 ägg 1 tsk bikarbonat  1 tsk bakpulver 1 tsk salt 0.5 tsk vaniljpulver  2 msk smält smör    1. Börja med att göra buttermilk. Blanda mjölken med vinägern och låt stå i minst 10 minuter.    2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en skål. Vispa ihop ägg, mjölk och det smälta smöret i en annan.    3. Vänd ner mjölblandningen och vispa försiktigt till en fluffig smet.    4. Värm en panna med lite olja på medelvärme och klicka i smeten i omgångar, ca 1 dl per pannkaka. Stek pannkakan först på ena sidan tills undersidan är gyllenbrun och ovansidan börjar bubbla. Vänd sedan och stek i ytterligare någon minut.    5. Servera pannkakorna med lönnsirap och en klick smör.