Allt-i-en-kastrull-pasta
Det här receptet har jag velat prova ända sedan jag läste om det och dess virala succé i en mattidning för några veckor sen. Receptet kommer ursprungligen från Martha Stewart, blev superpopulärt och spreds som en löpeld i amerikanska matbloggar. Anledningen till dess popularitet är att det krävs minimalt med arbete för att få till en riktig god pastarätt. Här lagas allt, inklusive tillbehör och sås, i kastrullen och kokas med pastan. Genom att stormkoka på hög värme dunstar vattnet bort snabbt och det bildas en stärkelselik vätska med smak av ingredienserna som i sin tur ger smak till pastan. Vid servering droppar man över lite olivolja, river över parmesan och så är middagen klar. Hur enkelt som helst! Jag gissar att den här typen av pastarätt går att göra på massor av olika sätt, med olika ingredienser. Kanske koka pastan i en tomatsås och grönsaker? Jag får prova mig fram. Rekommenderar i alla fall alla att testa, speciellt någon gång när ni inte har så mycket tid att laga mat. Allt-i-en-kastrull-pasta 350 g spaghetti 250 g körsbärstomater, halverade 1-2 schalottenlök 4 vitlöksklyftor 1/2 tsk chiliflakes 1/2 kruka basilika 2 msk olivolja + extra till servering Salt och nymalen peppar Vatten (så att det precis täcker) Färskriven parmesanost Skiva löken och vitlöken tunt. Halvera körsbärstomaterna. Lägg pasta, tomater, lök, vitlök, chiliflakes, basilika, olivolja, 2 tsk salt, svartpeppar och vatten (så att det precis täcker ingredienserna) i en stor kastrull. Koka upp på hög värme. Koka under omrörning och blanda runt pastan med tång då och då, tills pastan är al dente och nästan allt vatten har avdunstat, ca 9-11 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i tallrikar och garnera med lite mer basilika. Ringla över olivolja och riven eller hyvlad parmesan.