Äppelkaka med kanel och nötter (socker- och glutenfri)
Jag börjar fundera på om min jag-kan-inte-baka-övertygelse bara är ett resultat av ren otur, för de senaste två försöken jag gjort har verkligen blivit otroligt lyckade. Förra veckan var det morotskakan, den här gången en riktigt god äppelkaka med kanel och nötter. Kanske är det så att mitt kall i livet är att baka alternativa sötsaker, med mandelmjöl och dadlar och sånt istället för vanliga ingredienser? Vem vet. Det jag vet är i alla fall att den här kakan blev sjukt god, moist (svenskt ord, tack?) och smakrik. Jag baserade receptet på den här kakan, men gjorde om rätt mycket eftersom jag ville ha i nötter osv. Det enda jag inte är nöjd med är bilderna jag tog lite snabbt imorse, men man kan ju inte göra allt rätt!! Äppelkaka med kanel och nötter (socker- och glutenfri)10 st dadlar, urkärnade3 st ägg 100 g smör, smält0.5 dl grädde1 tsk vaniljpulver 1.5 tsk bakpulver 2.5 dl mandelmjöl 1 tsk pofiber 1 äpple 1.5 dl nötter1 msk honung 0.5 tsk kanel Smör till stekning1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Mixa dadlar och ägg i en matberedare till en fluffig smet. Tillsätt smält smör och grädde och blanda runt en stund till. 3. Blanda vaniljpulver, mandelmjöl, bakpulver och pofiber i en bunke. Tillsätt äggblandningen. Rör runt till en smet och ställ åt sidan en stund. 4. Skala och skär äpple i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna och stek äppelbitarna i smör tillsammans med kanel. 5. Tillsätt nötter och honung. Låt karamelliseras en stund. Häll sedan äppel- och nötblandningen i smeten. 6. Klä en kakform (OBS! Gärna en lite mindre så att kakan inte blir för tunn) i bakplåtspapper, alt. smöra och bröa med mandelmjöl. Häll i smeten och baka i ugnen i ca 30-40 min, eller tills kakan är helt klar. 7. Servera t ex med glass eller vispad grädde.