Åtta saker du inte ska göra med ost.

  Igår firade vi nästan-helg med en flaska rött, chark och ost. Det perfekta alternativet när man inte vet vad man är sugen på till middag! Jag har ju en "ost-kille" på NK Saluhall som alltid ger mig så bra rekommendationer, minns vad jag handlade sist, vad jag använde osten till och kommer med egna tips. Älskar den typen av service. Igår fick det bli fyra varianter, bland annat en Gruyère, en kittost och en Brie de Meaux. Chark är ju som bekant cancerframkallande (i alla fall om det innehåller nitrit OBS! egen övertygelse) men är det något som är värt att riskera hälsan för så är det tryffelsalami. Mmm!    Jag hittade förresten en rolig lista på saker man ofta gör fel när det gäller ost som jag tycker passa bra till det här inlägget. Såhär ska du alltså inte göra enligt ost vett och ettikett.    Åtta saker du INTE ska göra med ost.     - Servera direkt ur kylen. Smakerna blir som allra bäst om de får ligga framme en stund innan servering. Det gäller inte bara mjuka ostar som brie utan även hårdostar. Alla ostar förtjänar en stunds rumstemperering. Helst så länge som en timme!  - Lägga tillbaka osten i kylen halvtäckt. Det här har jag gjort några gånger av misstag och den fina osten man precis köpt och vill njuta av dagen efter blir plötslig hård och jävlig. Smakar ingenting och är totalt värdelös. Så se till att packa in osten ordentligt innan den läggs tillbaka i kylen.    - Förvara osten i plast. Hade jag vetat detta hade jag sparat mig själv många döda ostsmaker genom åren. Ost behöver andas för att inte tappa sin fuktighet och ska därför inte plastas in i plastfolie, vilket nog är allra vanligast att man gör. Använd istället bakplåtspapper, smörgåspapper eller liknande. Alternativt använder du det papper som osthandlaren använde och sen löst packa in hela paketet i plast. Löst alltså, så att osten fortfarande kan andas!    - Skära upp osten i kuber/bitar långt innan servering. För att spara tid inför exempelvis en fest kan det ju låta lockande, men det kommer bara resultera i en torrare, mer smaklös ost eftersom fukten har fler ytpunkter att ta sig ut ifrån. Skär upp osten precis innan den serveras för bästa smak.    - Skära osten inifrån och ut. Tänk er en bit brie som blivit skuren i "tårtbitar" och att du skär av en bit av spetsen för att sedan äta dig inåt. Fel! När ost lagras koncentreras smakerna i mitten av den runda formen, vilket innebär att det är mittendelen som smakar allra mest och bäst. Skär därför längs tårtbitskanten utifrån och in för att få bästa smakupplevelsen i varje tugga.    - Skära bort kanten. Här är jag riktigt skyldig - jag hatar verkligen kanten på de flesta ostar. Tycker att det smakar unket och obehagligt. Men faktum är att det är mycket tack vare den kanten som osten har fått sin goda smak och konsistens (den bryter ner fett och protein och gör osten krämig) och därför känns det respektlöst att bara skära bort och slänga denna vitala del. Om du nödvändigtvis ska ta bort kanten *looking at myself*, gör det åtminstone på egen tallrik. Allt annat är otrevligt.    - Köpa färdigriven ost. Precis som jag skrev tidigare om att fukten går ur osten om man skär den i förväg gäller samma regel för färdigriven ost. Efter en dag eller två kommer den att smaka absolut ingenting, och det är ju synd på maträtten du ska laga. Lägg den lilla extra tiden på att riva osten själv, för smakens skull.    - Slänga bitar av gammal ost. Ibland upptäcker man att hela frysen är full av små kantbitar av ost som man inte riktigt vet vad man ska göra med. Släng inte, för guds skull! Det bästa du kan göra är en ostpaj, den kommer smaka gudomligt med alla dessa olika typer av ostar. I med lite jalapenos också så är saken biff.