Årets bästa: Restaurangbesök
Vi fortsätter vår matsammanfattning av året som har gått och den här gången berättar jag om de restauranger som minns bäst. Att äta på restaurang är något av det bästa jag vet, men många gånger faller man in i gamla vanor och går till samma hak hela tiden. Blev därför jag glad när jag kunde gå igenom det gångna året och se att jag faktiskt har ätit på en hel del olika ställen. Och om ni tror att jag glömde burgarna? Håll ut, de kommer i ett separat inlägg! The Courtyard Kitchen LA Under vår California roadtrip i höstas spenderade jag och Sofia några dagar i LA. En morgon efter en utekväll gick vi till världens mysigaste lilla restaurang i Santa Monica. Den låg på en innergård och serverade perfekt tillagade brunchrätter i en atmosfär som kändes lite fransk. Jag åt en grilled cheese med avocado och jalapeno – en dröm! Verkligen ett tips om ni har vägarna förbi LA. Miss Voon Det här måste vara årets restaurang räknat till hur många gånger jag har varit där. När man inte är sugen på något köttigt och mäktigt är Miss Voon helt perfekt. God, asiatiskinspirerad mat av svenska råvaror som man får serverade i mellanrätter istället för normalstora. Min favorit på deras nuvarande meny är fjordlaxen och hummertacon, men på bilden ovan ser ni pilgrimsmusslorna. Det var dessutom här jag åt mochi-glass för första gången. Mochi är bäst. Moby's Shack, Torekov En mycket otippad nykomling är det lilla haket i Torekov som öppnade i somras. Att äta bra comfort food till ett överkomligt pris är inte direkt vad min lilla fiskeby är känd för så det är inte konstigt att det blev succé från start. Moby's Shack är inte bara en perfekt sommarbar mitt i hamnen, de serverar även grymt goda kycklingvingar och en riktigt bra hamburgare. Håller tummarna för att de håller samma standard även nästa sommar. Vassa Eggen Jag kan inte hjälpa det. Medan många i min närhet börjar tröttna på Vassa Eggens mastiga rätter och "en behöver en liten paus" (!?!) kan jag fortfarande inte kalla det något annat än min favoritrestaurang. Några av de bästa upplevelserna jag haft i matväg har skett här, både detta och föregående år. Jag minns fortfarande känslan när jag första gången smakade deras wagyu-kött och hur deras kantarelltarte från höstmenyn 2013 smälte i munnen. Nä, jag har svårt att se att jag någonsin kommer tröttna på detta. Le Chantecler, Nice Att äta på tvåstjärniga Michelin-restauranger hör inte till vanligheterna så när jag och Martin besökte Nice i somras, och han bjöd mig på en middag på anrika Le Chantecler, var det en väldigt speciell upplevelse. Allt från hur man satt (bredvid varandra, tittandes ut mot rummet) till hur många servitörer som serverade en samtidigt (tre) var spännande – för att inte tala om maten. Och vinet. Och champagnen! Vill åka tillbaka till Franska Rivieran, genast. Kul fakta förresten: sommeliern på restaurangen la till mig på Facebook när jag kom hem. Sen skrev han inget. Ett mysterium. Hotell W i Barcelona Jag vet inte om det kan räknas in som restaurangbesök eftersom maten tekniskt sett kom till vårt hotellrum, men det får vara med på listan ändå. Att få frukost serverad på rummet känns lyxigt, att sitta och titta ut över Medelhavet på sin egen terrass medan man äter den känns ännu lyxigare.