Årets bästa: Hamburgare

Och så var det dags att ranka årets bästa hamburgare. Eller ja, ranka och ranka. Det är alltid svårt att säga att den ena hamburgaren är bättre än den andra, speciellt när det ligger flera olika och slåss om förstaplatsen. Jag kan dock säga att jag aldrig har ätit så många hamburgare som det här året och jag ser fram emot att äta ännu fler nästa år. Burgare är fan livet.    Flippin' Burgers Efter att jag åt min första burgare på Flippin för typ två år sedan tog det ganska lång tid innan jag gick dit igen. Jag tyckte att den var sjukt god men orkade inte stå och köa i flera timmar för att sen slänga i sig burgaren snabbt och inte riktigt hinna njuta av den ändå. Det här året flyttade de närmre min stadsdel, öppnade upp för fler platser samt började med take-away, vilket innebär att jag har ätit Flippin så många gånger att jag inte ens kan räkna hur många gånger. Man kan tycka att hamburgerhypen är överdriven men faktum är att gör man det med bra råvaror och kärlek så blir det riktigt, riktigt gott.        Bistro Bon Den här godingen åt jag på min födelsedag och ni ser ju! Burgaren är gjord på waguykött vilket gör den extra saftig och smälter i munnen. Det här är den enkla varianten och om man vill kan man beställa dubbel, som ni förstår är helt sinnessjukt stor. Man kan även beställa den med en gratinerad hummer på!      Bun Meat Bun  Ännu har jag bara lyckats ta mig hit en gång tyvärr, Farsta ligger inte direkt på vägen till någonstans jag brukar ta mig. Men det här stället är riktigt bra och jag kommer definitivt se till att åka dit igen snart. Hamburgaren påminner lite om Shake Shack, både fräsch och smakrik. Älskar när de lyckas hålla köttet både krispigt och mjukt på samma gång.        Phil's Burger Första gången jag kom hit så blev jag så otroligt glad över hur bra hamburgaren var. Brödet smakade briochigt, köttet perfekt stekt, massor med ost – allt i en perfekt kombination. Tänkte att det skulle bli mitt nya favoritställe. Andra gången så var det tyvärr inte alls lika bra. Den härliga känslan som jag fick när jag bet in i burgaren för första gången infann sig inte alls, mycket beroende på att brödet plötsligt var kallt och torrt och tog över smaken. Tyvärr har jag hört detsamma från flera håll så nu drar jag mig lite för att gå tillbaka. Men när de är bra – då är de riktigt bra. Gäller bara att de skärper till sig lite tror jag.      Prime Burger Alltså jag vet inte om jag behöver säga så mycket mer än: kolla in den här skönheten! Prime Burger är det ställe som ligger närmst vår lägenhet så hit går vi ganska ofta och jag blir faktiskt aldrig besviken.        Hemmagjord i Torekov  Den här bjässen gjorde min pappa till sig själv i somras. Vi hade köpt ekologiskt kött från en bondgård utanför Båstad, stekt bacon och gjort tryffelmajonnäs. Det enda som störde lite var att brödet inte var det bästa, men med så mycket pålägg gör det inte så mycket.       Hemmagjord Shack burger Den här hamburgaren gjorde jag till Devote, i ett försök att återskapa den berömda Shack Burgern från Shake Shack i New York. Jag bakade brödet själv för första gången, köpte riktigt bra kött och gjord en egen sås. Den blev GRYM!        In-n-Out  Jag åt många hamburgare under min California trip men det var inget jag såg fram emot så mycket som att prova In-n-Out. Jag hade läst så mycket om deras burgare, den hemliga menyn och familjen som startade det att det kändes högtidligt att äntligen få chansen. Maten gjorde inte mig besviken och det är synd att inte någon av de stora kedjorna här i Sverige kan nå upp till samma nivå när det gäller snabbmat.        Umami Burger Sist men inte minst på listan, ett ställe som jag besökte i San Francisco. Det var en överraskning att deras burgare faktiskt var så goda som de var, för jag har hört både bra och dåliga saker om Umami Burger. Tryffelburgaren var grym, likaså den med jalapeno-röra på. Sen består menyn av typ hundra olika tillbehör och sånt gör mig helt lyrisk. Är det något som gör en bra hamburgerrestaurang så är det genomtänkta och goda tillbehör.