5 saker du lika gärna kan göra hemma
Ibland är det lockande att ta genvägar. Man har lite tid, man orkar inte köpa ingredienser eller så bryr man inte sig tillräckligt mycket för att anstränga sig. Och det är okej. Hade man gjort varenda liten matprodukt man använder själv hade man inte gjort annat än laga mat. Men det finns några saker som är svåra att få tag på av bra kvalitet i mataffären och dessutom är superenkela att göra själv - och då blir valet rätt enkelt eller hur? BBQ-sås Barbequesåserna i butik är goda men innehåller alla möjliga konstigheter och, framför allt, väldigt mycket socker. Genom att göra den själv får du full koll på vilka ingredienser som finns i och dessutom smakar det mycket godare! Här är mitt recept som jag alltid använder till kyckling. Majonnäs Det ligger något mycket tillfredställande i att göra en egen majonnäs. Jag ska erkänna att det inte händer speciellt ofta här hemma, mycket på grund av att jag har hittat eko-majonnäser som inte innehåller några konstigheter. Smakmässigt finns det dock inget som slår en hemmagjord dock. Ett recept hittar du exempelvis här. Guacamole Åh, här snackar vi verkligen kvalitetsskillnad när det gäller hemmagjord och butiksköpt. Santa Marias guacamole innehåller 1,5% avokado och resten är typ vatten, kryddor, socker och 9 e-ämnen. Eh? Och så smakar den dessutom rätt illa. Jag brukar göra en egen av avokado, chili, citron, vitlök och tomat som blir himla god. Tacokrydda Det är enkelt att välja en färdigförpackad kryddblandning i affären men nästan lika enkelt att göra den själv. Här är ett recept som funkar toppen. Vaniljsocker Man kan få tag på väldigt bra ekologisk vaniljsocker i välsorterade matbutiker men det är ganska dyrt. Vill man göra det från grunden kan man mixa fröna från några vaniljstänger med socker och förvara i en burk. Annars kan man blanda socker med ekologiskt vaniljpulver. Så enkelt och doftar ljuvligt! Remouladsås Jag gjorde ju ett inlägg för bara några dagar sedan om min hemmagjorda remouladsås, för det är verkligen en sån sak som ger en stor smakutdelning för besväret. Så gott tillsammans med fisk! Här är receptet.