30 hälsosammaste matvarorna

  Jag kom över den här listan häromdagen. Den beskriver de trettio mest hälsosamma matvarorna du kan äta, enligt Dr Mercola. De flesta av råvarorna är ingen nyhet egentligen, men det kan vara bra att påminnas ändå. Här återger jag de tio nyttigaste råvarorna enligt listan. Så nu vet ni vad ni ska äta i höst! 1. Avokado  Full av bra fett, vitaminer och fibrer. Räknas egentligen som en frukt.    2. Mangold Små gröna blad som påminner om en blandning av rucola och bladspenat. Vitaminer, antioxidanter etc.   3. Vitlök  Det är inte för intet man förr i tiden gav vitlök till folk som var sjuka för att boosta immunförsvaret.     4. Groddar  Groddar från exempelvis broccoli är mycket nyttigare än broccolin i sig. Enkelt att odla själv och gott att ha på mackor.    5. Svamp Fulla av protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Tänk vilken tur vi har som bor i ett land där man kan gå ut och plocka svamp i skogen!    6. Grönkål Förra årets trendgrönsak nummer ett. Fantastiskt gott att göra i ugnen tillsammans med olivolja och chili eller som en sallad, recept här.    7. Spenat Ännu en grönbladig grönsak som är full av nyttigheter. Babyspenat kan jag äta som godis med lite dressing på.    8. Collard greens  En kålvariant som inte är så vanlig hemma, men som används flitigt i bland annat afrikanska och amerikanska kök.    9. Tomater  Förmodligen världens bästa grönsak för att man kan göra så mycket med dem. Massor med vitaminer är det i också!    10. Blomkål  En portion blomkål innehåller mer än tre fjärdedelar av det dagliga rekommenderade intaget av C-vitamin. Så det så!