10 budord: Såhär lyckas du med köttbiten
Det finns inget värre (nåja, allt är relativt) än när man har spenderat mycket pengar på en riktigt fin bit kött, och så lyckas man översteka det så att det inte blir mer än en seg skosula. Hur fint kött man än köper går det inte att rädda om man inte är uppmärksam vid spisen. Därför kommer här tio enkla budord, som ökar chansen för succé varje gång: 1. Ta köttet ur kylen i minst 15 minuter innan det tillagas. Det är viktigt att köttet når rumstemperatur och inte är för kallt när det steks, för att få ut så mycket smaker som bara möjligt. 2. Skär inte bort fettkappan på exempelvis en entrecote. Smaken sitter till stor del i fettet, så skär hellre bort det direkt på tallriken. 3. Använd en gjutjärnspanna när du steker köttet. De tål höga temperaturer och ger ofta en finare yta än t ex teflon och liknande varianter av stekpannor. 4. Hetta upp pannan ordentligt, det ska ryka från den innan du lägger i köttet. 5. Salta och peppra precis innan köttet ska ner i pannan. Ofta behövs det lite mer än vad man tror. 6. Börja med att steka i olja eller ghee som tål hög värme. När det är någon minut kvar av stekningen häller du i en stor klick smör och öser köttet med hjälp av en sked för att ge det ytterligare smak från smöret. 7. Vill du ge mer smak till köttet? Lägg några kvistar rosmarin, timjan, vitlök eller annan smaksättning i pannan tillsammans med oljan och smöret.8. Försök att inte röra köttbiten när du väl lagt den i stekpannan, förutom när du ska vända det. I en gjutjärnspanna kommer den att fastna i botten men släpper så fort den har fått en fin yta.9. Enkel tumregel för att få till en perfekt medium/medium rare: räkna med en minut per centimeter tjock köttbiten är per sida. Två cm tjock = två minuter på varje sida. 10. Låt köttbiten vila en stund innan du börjar äta, minst lika lång tid som det stektes, så att köttsafterna inte rinner ut när du skär i den.