Vitlöksgratinerade musslor
Till förrätt ikväll gjorde vi dessa underbara gratinerade musslorna. Alltså, de var verkligen helt fantastiska. Perfekt som förrätt, till plockmat som t.ex. tapas eller bara som en side dish. Receptet är HÄRIFRÅN INGREDIENSER (4 portioner) 1 nät färska blåmusslor (à 1 kg) eller frysta blåmusslor (1 kg färska motsvarar 2 paket frysta à 450 g)2 schalottenlökar3 vitlöksklyftor1 1/2 dl finriven parmesanost1 1/2 msk finhackad persilja4 msk ströbröd1/2 tsk salt1 krm peppar5 msk olivolja Sätt ugnen på 225°C. Tina ev frysta musslor. Skölj och borsta musslorna. De som inte sluter sig när du knackar på dem ska slängas. Likaså trasiga musslor. Klipp bort ev »skägg«. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Spara hälften till gratineringen. Fräs resten i 3 msk olivolja 2–3 minuter i en stor kastrull. Häll på 3 dl vatten och låt koka upp. Lägg i musslorna och sätt på ett lock. Låt koka 4–5 minuter. Skaka kastrullen och rör om efter halva tiden. Släng de musslor som inte öppnat sig. Blanda parmesan med resten av schalottenlöken och vitlöken, persilja, ströbröd, 2 msk olivolja, salt och svartpeppar. Bryt bort överdelen av varje musselskal och släng den. Lossa musslorna och lägg tillbaka i skalunderdelen. Lägg musslorna på en plåt. Fördela ostblandningen över musslorna. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter tills osten smälter och får lite färg. Låt svalna några minuter. BLUE MUSSELS GRATINATED IN GARLIC (4 servings)1 kg fresh blue mussels or frozen mussels (1 kg fresh corresponds to 2 package frozen à 450 g )2 shallots3 cloves of garlic1 1/2 dl finely grated Parmesan cheese1 1/2 tbsp finely chopped parsley4 tbsp breadcrumbs1/2 teaspoon salt1 pinch of pepper5 tablespoons olive oil Preheat the oven to 225 ° C.(Thaw frozen mussels). Wash and scrub the mussels. Those who do not close when you tap them should be discarded, the same with broken clams. Cut off any " beards ."Peel and mince the shallot and garlic. Save half for gratinating.Fry the rest in 3 tablespoons olive oil for 2-3 minutes in a large saucepan. Pour in 3 dl water and bring to boil . Add the mussels and put on a cap . Allow to cook for 4-5 minutes. Shake the pan and stir halfway through. Discard the mussels that have not opened.Mix the Parmesan with the rest of the shallots and the garlic , parsley, breadcrumbs , 2 tablespoons olive oil, salt and black pepper.Break off the top of each clam shells and discard. Loosen the mussels and put back in the shell base. Add mussels on a plate. Pour the cheese mixture over mussels. Bake in middle of oven about 10 minutes until the cheese melts and gets a little color. Let cool a few minutes. Johanna