Vitkålsgratäng
Här om dagen så gjorde jag en FANTASTISKT god vitkålsgratäng! Älskar hur kryddig och krämig den är. Perfekt om du bara vill testa något nytt eller kanske vill göra ett nyttigare alternativ av potatisgratäng. Eftersom jag bor ensam numera så vart det en hel del över, dvs. flera matlådor (perfekt!!). På grund av lathet så valde jag att köpa med mig kallskuret istället för kött eller kyckling, men det blev riktigt gott faktiskt! Tips om du inte har så mycket tid på dig :)INGREDIENSER:Ett halvt vitkålshuvudGul lök 1 stVitlöksklyftor 2 stGrädde 3 dlCreme fraiche 1 dlSambal olek 1-2 tskSalt och pepparRiven ost (Jag valde dock en kryddigare frukostost jag har hemma som jag skivlade så slapp jag köpa, ekonomisk student vettni ;) 1. Sätt ugnen på 200 grader.2. Strimla vitkål samt gullök och hacka vitlöken.3. Fräs sedan detta med ordentligt med smör i en stekpanna tills kålen har mjuknat.4. Sedan häller du i grädde och creme fraich samt kryddor. Krydda efter smak, men våga ta i med salt och peppar!5. Låt puttra i 5-10 minuter.6. Häll över i en ugnssäger form och toppa med ost. Stoppa sedan i ugnen i cirka 20-25 minuter tills gratängen har fått en gyllene färg! Emelie