Underbar fisk och skaldjurssoppa
Alltså, jag åt en sån fruktansvärt (ursäkta svordomen men finner inga bättre ord) jävla god soppa till middag. Den var verkligen helt fantastiskt, det godaste jag ätit på länge! Det var första gången jag smakade musslor men absolut inte sista, satan vad gott det var. Barn och vuxna, härmed presenterar jag ett middags-måste och en av de godaste sopporna jag ätit. Fisk och skaldjurssoppa med saffran1 fänkål 1 gul lök 2 morötter 2 konservburk hela tomater ca 3 msk tomatpuré 3 klyftor vitlök 6 dl fiksbuljong 2 dl vitt vin (om man har) 3-4 dl grädde ca. 300g torskfilé ca. 300g laxfilé Valfritt antal musslor 500g räkor (med skal)1 pkt saffran2 tsk sambal oelekSaltPepparÖrtkryddor Aioli 1. Tina fisken, räkorna och musslorna. Jag hade färdigkokta musslor som jag lät tina, men detta går även att köpa färska men då tillreds de på annat sätt (koktiden blir längre). 2. Skala och hacka löken och fänkål. Fräs i smör eller olja i en stor kastrull tillsammans med pressad vitlök. 3. Skala och skiva morötterna i tunna skivor och fräs även dessa i kastrullen. 4. Häll i tomatspadet från konservburkarna och skiva de hela tomaterna som du sedan häller i kastrullen. 5. Häll i saffran, sambal oelek, tomatpuré och kryddorna. 6. Häll på vätskorna (vitt vin, buljongen och grädden) 7. Låt stå och puttra i 15 minuter. Detta kan förberedas samma dag eller kvällen innan och förvaras i kylskåp. 8. Koka upp soppan och skär fisken i mindre bitar, lägg i soppan och låt sjuda i cirka 5 minuter 9. Lägg i de färdigkokta musslorna och räkorna i soppan och låt de hettas upp (De ska inte kokas!). 10. Servera med aioli och något gott bröd (vi hade hemmagjort vitlöksbröd som blev supergott) Ni bara måste pröva detta recept! Johanna