Pepparotslaxpaj på kikärtsbotten

Efter att ha sett en massa hälsobloggar som gjort paj på kikärtsbotten bestämde jag mig för att det var min tur att testa. och vet ni vad? den blev SÅÅÅ GOD! Alltså, godare än vanliga pajer. Botten blev verkligen perfekt knaprig och smakrik till skillnad från vanligare pajer. Mamma, pappa och lillebror älskade den. Lillebror som inte gillar någonting jag gör lixom. Säger bara: TESTA!   INGREDIENSER (4-6 personer) 3 dl kokta kikärtor 2 msk kokosolja 3 msk mandelmjöl (mixa 3msk mandlar till mjöl alt. annat grovt mjöl som t.ex. grahamsmjöl) några nypor saltFyllning 200 g rökt lax, i skivor eller tärningar 2 ägg 2 dl mjölk 250 g kesella, 10 % 1 ½ msk pepparrot på tub ½ tsk salt 2 krm vitpeppar, nymald 2 msk dill, hackad   1. Mixa ihop kikärtor, olja, mjöl och några nypor salt med en stavmixer eller i en matbredare. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Om tid finns ställ in pajformen i kylskåpet i ca 10-30 min. 2. Förgrädda pajskalet i ca 20 min på 200 grader. 3. Skär lax i mindre bitar. 4. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Blanda i kesella, pepparrot, salt, peppar och dill. 5. Lägg först laxen i det förgräddade pajskalet. Häll sedan på äggstanningen. 6. Sätt in i ugnen i ca 30-40 min (tills stanningen stelnat och fått lite färg) på 200 grader.   SALMONPIE ON CHICKPEABOTTOM (4-6 portions)3 dl boiled chickpeas2 tbsp coconutoil3 tbsp almondflour (or other flour of choice)filling200g smoked salmon 2 eggs2 dl milk250g quark (10%)1 ½ tbsp pepper root½ tsp salt2 pinches of whitepepper2 tbsp dill, chopped   1. Mix chickpeas, oil, flour and salt. Push out the dough in a pieform and prick with a fork. If you have time, put the pie in the fridge for 10-30 minutes.2. Bake the pie crust for 20 minutes at 200 degrees celcius3. Chop the salmon into smaller pieces4. Whisk egg and milk in a bowl. Add the quark, pepper root, salt, pepper and dill. 5. Put the salmon at the bottom of the pie crust. Pour the eggbatter on top. 6. Put in the oven for 30-40 minutes (until the filling has become thick and got some colour) at 200 degrees celcius.   Johanna