Knäck
En av mina favoritgodisar på julen är helt klart knäck! Jag har prövat polkaknäck (RECEPT), mintchokladknäck (RECEPT), chokladknäck (RECEPT) och vanlig microknäck (RECEPT) och jag tycker verkligen om alla även fast den gamla hederliga knäcken är den bästa. Vi gjorde några helt vanliga och några med hackad mandel i, jag föredrar mandel varianten. Knäck cirka 75st 2dl strösocker2dl sirap2dl vispgrädde1msk smör0,75dl sötmandel1. Blanda socker, sirap, grädde och smör i en tjockbottnad kastrull. (Viktigt med tjockbottnad för att knäcken inte bränner fast och ju större bottendiameter ju fortare går kokningen)2. Koka upp knäcken på högsta värmen, när det börjat koka sänk till medelhög värme (Jag hade på 5:an av max 9) och låt koka jämnt. Det ska aldrig sluta koka, men ju mer du kan sänka och det fortfarande kokar ju större chans att det inte bränner fast. 3. Låt koka i ungefär 20-45 minuter tills smeten blivit seg och fått en brun färg (innan är den ljusgul). Tiden varierar från person till person beroende på spis och kastrull. Rör om då och då4. Hacka mandlarna och placera ut knäckformar under koktiden5. För att testa om knäcken är färdig, gör ett s.k. kulprov! ta en liten klick smet i ett glas med kallt vatten och så ska det gå att lätt forma smeten till en seg kula med händerna. 6. När smeten är färdig häller du ner den i en kanna eller dylikt som är lätt att hälla med ner i formarna (och med handtag då smeten blir riktigt varm!). Om ni ska göra hela satsen med mandel kan man hälla ner den hackade mandeln direkt i kannan, annars tar man två olika kannor och häller ner hackad mandel i den ena. OBS! Knäcken smälter väldigt fort direkt när man tagit av kastrullen från plattan, ta gärna hjälp av någon så ni kan hälla ner i formarna så fort som möjligt. Om ni använder två kannor börja med den ena och låt resten av smeten ligga kvar i kastrullen på väldigt låg värme, när ni är klara med första kannan tar ni resten av smeten. Johanna