Kaloriräkning
Vi får ofta många frågor och kommentarer här i bloggen om vi inte kan lägga upp hur många kalorier våra maträtter innehåller och då tänkte vi att vi kan svara på detta här till er alla. Vi räknar inte kalorier i denna blogg och kommer heller inte att göra det. Vi lägger helt enkelt inte fokus på det av olika anledningar. En av anledningarna är att vi inte har tid för det och vi prioriterar hellre annat (eftersom att vi inte ens vill räkna kalorier så känns det väldigt dumt) En annan anledning är att vi tycker kaloriräkning för oss är ”onödigt” eller i alla fall ingenting vi vill hålla på med. Visst, vi ska inte skjuta under stolen att kaloriräkning är bra och effektivt för vissa. Vissa innebär t.ex. överviktiga människor som måste gå ner i vikt för att deras kropp skulle må så mycket bättre utav det, sådana som annars riskerar t.ex. diabetes, högt blodtryck, slitningar på kroppen, cancer, hjärt-och kärlsjukdomar osv på grund utav överviktighet. Eller för dem som är underviktiga och måste veta att de äter tillräckligt mycket för att inte svälta sin kropp och hamna på ett underskott. Men kaloriräkning tycker vi inte är något för folk i vår ålder som redan har ett BMI på normalvikt. Varför? För att man lätt kan bli sifferblind. Man glömmer kvalitén framför kvantiteten och siffrorna blir mycket viktigare än hälsan. Det är stor skillnad på kalorier och kalorier och det glöms många gånger bort av kaloriräknare därute. Att äta en hel gurka är betydligt mycket mindre kalorier än en hel avokado – men vad man glömmer bort är egentligen vad som ger kroppen mest. En gurka innehåller 96% vatten och lite kostfibrer medans en avokado innehåller en hel mängd enkelomättat fett, vitaminer och mineraler och är bra för hud, hår, blod, levern och hjärtat. Men eftersom en gurka innehåller 14 kalorier/100g och en avokado 160 kcal/100g så kan man ju äta huuur mycket mer gurka som helst jämfört med en fjuttig avokado. Ett konkret exempel från vår blogg är en nyttig kladdkaka som vi lagt upp recept på. För skojs skull överslagsräknades kaloriinnehållet och det slutade på ungefär (överslagsräkning i huvudet – alltså inga exakta siffor) 150-160 kalorier per bit. En vanlig bit kladdkaka ligger på cirka 180-190 kalorier. Då kanske många tänker att de lika gärna kan äta en vanlig kladdkaka (för smakens, bekvämlighetens, vad-vet-jag- skull) för att kaloriinnehållet ändå nästan är detsamma. Men vad folk istället glömmer bort är vad som ger kroppen mest och tänker inte ens på det faktum att ”vår” kladdkaka är fullproppad med saker som är bra för kropp och knopp. Man slutar tänka på vad kroppen vill ha och fokuserar bara på siffrorna. Man kan inte ens äta sig mätt alla gånger för att då skenar kalorierna iväg från den skräddarsydda 300-kalorilunchen. Och när man hamnat på sitt dagliga kaloriintag, eller snäppet under och fortfarande är hungrig så förbjuder man sig själv från att äta trots att man egentligen VILL och behöver. Och det är detta förbudet som gör att vi inte är intresserade av att räkna kalorier. Man stirrar sig blind på siffrorna och förbjuder sig själv att äta vissa saker, som t.ex. kladdkakan tidigare nämnt. Man blir livrädd när man inser att den innehåller 150 kalorier och struntar i att äta den – även fast man var svinsugen på en riktigt god, kladdig kladdkaka. Så förbudet påverkar inte bara ”dålig”/ohälsosam mat. Vi förstår om det finns folk som inte vill äta kakor, godis, chips och liknande hela tiden men vi förstår också dem som vill unna sig det ibland för det ska man absolut göra. Men när man också börjar utesluta bra mat med kvalité går det alldeles för långt. Dessutom så hamnar ofta kaloriräknare på ett kaloriunderskott vilket är väldigt ohälsosamt och kroppen bryts ner istället för att byggas upp. Självklart får man helt själv bestämma vad man vill göra med sin kropp och fritid och vi dömer ingen för att man vill räkna kalorier, det är upp till var och en. Men vi vill bara göra er medvetna om de negativa sidorna som vi anser finnas med kaloriräkning och därmed motivera varför vi väljer att inte göra det. Det finns så många som kan hantera kaloriräkning men det är så många fler som inte kan göra det, speciellt bland dagens unga tjejer tyvärr. Kaloriräkning tenderar att bidra till ätstörning, depression, ångest och mycket mer och det drabbar så många fler än vad ni kan tro. Man tror sig ha kontroll på läget i början men med tiden så spårar det ofta ur och det blir pannkaka av allting istället. Vi ska äta god, hälsosam, mat varje dag för resten av våra liv - hur jobbigt är det inte då att alltid alltid alltid ha detta siffertänkande i huvudet? Vi satsar istället på en livsstil som kommer hålla i längden där vi lägger krut på att leverera bra mat och äta det vi vill när vi känner för det, utan en massa tvång. Mat ska inte associeras med tabeller och diagram. Mat ska ätas, kännas och upplevas. Mat ska vara roligt, lärorikt och speciellt smakrikt. Kalorier är bara en siffra, ett tal. Det är innehållet som räknas. Vi vill att man ska kunna äta och njuta av den mat man vill, utan att ständigt behöva ha en matvåg och miniräknare bredvid sig.