Homemade sunflowerbutter

SVENSKA I många av våra recept använder vi jordnötssmör och det är verkligen något av en personlig favorit. Jag kan bokstavligen talat sitta och äta sked efter sked direkt ur burken. Men tyvärr vet jag att många utav er är nötallergiker och inte kan äta detta (och därmed inte recpet heller). Därför lägger jag nu ut en grym ersättning för jordnötssmör – solrossmör! Det smakar faktiskt liknande och konsistensen lika och den bör fungera utmärkt som ersättare i recepten. Eller bara att äta direkt ur skålen, tillsammans med äpplen, på mackan, på pannkakorna.. ja ni förstår grejen. Detta är definitivt något jag kommer fortsätta att göra hemma, underbart! INGREDIENSER 2 ½ dl osaltade rostade solroskärnor ca. ¼ tsk salt (mer/mindre beroende på smak, kan uteslutas helt om man vill) ca. 1 msk sötning (mer/mindre beroende på smak) 1-2 tsk olja (t.ex. olivolja eller kokosolja)   Om dina solroskärnor inte redan är rostade kan du enkelt göra det själv i stekpannan men se upp så att du inte bränner de. Det går såklart att utesluta detta steg men det ger mycket mer smak åt smöret så jag rekommenderar att göra det. Mixa solroskärnor med sötning och salt och mixa i ungefär 5 minuter, tillsätt inte oljan än. Smöret kommer först bli som ett mjöl och sedan en klumpig massa, men tillslut kommer olja frisättas och smeten blir lenare och då kan du tillsätta oljan. Mixa tills ökad konsistens, ju mer du mixar desto lenare blir den, så om du vill ha mer ”crunchy” mixa inte lika länge. Utifrån detta recept fick jag ungefär 1 ½ dl smör, det fyllde en urtömd tacosås-glasburk. ENGLISH In many of our recipes we use peanutbutter but since we know there's a lot of allergics out there who can't make these recipes. Therefore I made a great substitute today - sunflowerbutter! It tastes quite similair actually and the consistency is the same so it would be a great replacer in the recipes where we use peanutbutter. Or you can eat it with appleslices, on bread, with your pancakes etc.   INGREDIENTS (makes about 1 cup sunbutter) 2 ½ dl unsalted roasted sunflower seeds about ¼ tsp salt (more/less depending on taste) about 1 tbsp sweetner (more/less depending on taste) 1-2 tbsp oil (for example olive or coconut oil)   If your sunflower seeds aren’t pre-roasted you can easily make this yourself in the frying pan, but make sure you don't burn them. You don’t need to roast them but it will give much more flavor to your butter so I recommend it. Mix the sunflower seeds with the sweetner and salt, mix for about 5 minutes but don’t add the oil yet. The butter will first become like a flour, then like a crumbly mess but keep mixing because after a while the oil will be released from the nuts/heat and the butter will become smooth. Mix until required consistency, the longer you mix the smoother the butter will be. Don’t mix for too long if you want the butter to be crunchy. This recipe makes about 1 ½ dl sunbutter.   Johanna