Godaste fisksoppan
Jag har lagt upp det här receptet om inte en så två gånger tidigare, men det är utan tvekan min favorit fisksoppa. Den är faktiskt enklare att göra än man tror, även om det kanske kräver lite tid. Men ni måste testa. Perfekt till speciella tillfällen då den känns ganska lyxig. Fisk och skaldjurssoppa med saffran (6 personer)1 fänkål1 gul lök2 morötter2 konservburk hela tomaterca 3 msk tomatpuré3 klyftor vitlök6 dl fiksbuljong2 dl vitt vin (om man har)3-4 dl gräddeca. 300g torskfiléca. 300g laxfiléValfritt antal musslor500g räkor (med skal)1 pkt saffran2 tsk sambal oelekSaltPepparÖrtkryddorAioli Bröd 1. Tina fisken, räkorna och musslorna. Jag hade färdigkokta musslor som jag lät tina, men detta går även att köpa färska men då tillreds de på annat sätt (koktiden blir längre).2. Skala och hacka löken och fänkål. Fräs i smör eller olja i en stor kastrull tillsammans med pressad vitlök. 3. Skala och skiva morötterna i tunna skivor och fräs även dessa i kastrullen. 4. Häll i tomatspadet från konservburkarna och skiva de hela tomaterna som du sedan häller i kastrullen. 5. Häll i saffran, sambal oelek, tomatpuré och kryddorna.6. Häll på vätskorna (vitt vin, buljongen och grädden)7. Låt stå och puttra i 15 minuter. Detta kan förberedas samma dag eller kvällen innan och förvaras i kylskåp.8. Koka upp soppan och skär fisken i mindre bitar, lägg i soppan och låt sjuda i cirka 5 minuter9. Lägg i de färdigkokta musslorna och räkorna i soppan och låt de hettas upp (De ska inte kokas!).10. Servera med aioli och något gott bröd. Seafood soup with saffron (6 persons)1 fennel1 onion2 carrots2 cans whole tomatoesabout 3 tablespoons tomato paste3 cloves of garlic6 dl fish broth2 dl white wine (if you have)3-4 dl cream300g cod fillet300g salmon filletAny number of clams500g prawns (with shell)1 packet saffron2 teaspoons sambal oelecsaltpepperHerbsAiolibread 1. Thaw fish , prawns and mussels. I had pre- cooked mussels that I let thaw , but it is also possible to buy fresh but then it will be prepared in other ways ( cooking time will be longer ).2. Peel and chop the onion and fennel. Fry in butter or oil in a large saucepan along with the crushed garlic .3. Peel and slice the carrots into thin slices and fry them in the pan.4. Pour in tomato from cans and slice the whole tomatoes that you then pour into the pan .5. Add the saffron, sambal oelek , tomato paste and spices.6. Pour in the liquids ( white wine, broth and cream )7. Let stand and simmer for 15 minutes. This can be prepared the same day or the night before and refrigerate.8. Boil the soup and cut the fish into small pieces , add to the soup and simmer for about 5 minutes9. Add in the pre- cooked mussels and prawns in the soup and let them heat up ( They will not be cooked !) .10. Serve with aioli and some good bread. Johanna