Fransk potatisgratäng med lammstek
Dagens middag var verkligen så fruktansvärt god. Här har ni även ännu en variant på potatisrätt som önskades. Den är väldigt smakrik, krämig och har ett underbart gott lager ost över. Köttet var också fruktansvärt gott, saftigt och kryddigt! OBS. Dessa recept är en aning avancerade. Fransk potatisgratäng: INGREDIENSER:♥ Potatis 1,5 kg♥ Vispgrädde 3 dl♥ Mjölk 6 dl♥ Finhackad vitlök 2 msk♥ Salt 1 msk♥ Grovmalen svartpeppar 0,5 tsk♥ Riven ost 3 dl HOW TO DO:1. Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.2. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig gryta/kastrull. Lägg i potatisen. koka på svag värme till potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör om då och då.3. Sätt ugnen på 175 grader. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Strö över osten och gratinera i 35-45 minuter. Lammstek: INGREDIENSER:♥ Lammstek (benfri) 1.4 kg♥ Vitlök 2 klyftor♥ Timjan 1 msk♥ Rosmarin 1 msk♥ Olivolja 2 msk♥ Salt och pepar HOW TO DO: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Skala och hacka vitlök. Hacka timjan och rosmarin om färsk. 3. Blanda timjan, rosmarin, vitlök, salt och peppar med olivolja och gnid in på köttet. Lägg steken i en ugnfafst form. Stick en köttermometer i köttets tjockaste del. 4. Sätt in köttet i ugnen. 5. Tidsåtgång cirka 30 minuter per kilo kött. Lammsteken är klar när innetemperaturen i köttet visar 55-65 grader, beroende på om man vill ha en blodig eller rosa. Rekommendation cirka 63 grader. För helt genomstekt ca 70 grader. 6. Kött bör vila efter tillagning. Köttet blir bättre och blodar mindre. En stek bör vila i cirka 20 minuter. Emelie