Chokladtårta med chokladfrosting och hallon

Jag har länge velat pröva att baka med sötpotatis, och idag bestämde jag mig för att äntligen göra det. Bakade en chokladtårta som blev helt underbart god och krämig, verkligen fantastisk! Frukta inte sötpotatisen, avokado eller de andra "läskiga" ingredienserna, de smakar inte alls konstigt. Tycker verkligen att ni ska testa denna kaka, kanske bjuda mamma på morsdag? Supergod!   INGREDIENSERBotten 2 mediumstora sötpotatisar 2 dl malda mandlar 1 dl grahamsmjöl eller bovetemjöl 1 dl urkärnade dadlar 1 dl vatten2-3 msk söning (honung, agave, stevia..)2-3 msk kakao (mer/mindre efter smak)1/4 msk kanel 1 tsk vaniljpulver/vaniljessens ½ krm salt Frosting 1 avokado 1 väldigt mogen banan 1 dl urkärnade dadlarca. 2 msk kakao2 msk sötningev. lite vaniljpulver/vaniljessens Topping Hallon Mandelspån 1. Sätt ugnen på 200C. 2. Skala sötpotatisen och hacka i mindre bitar. Koka I ungefär 20 minuter tills de är mjuknat. 3. Under tiden potatisen kokar så häller du alla torra ingredienser (malda nötter, mjöl, kanel, kakao och salt samt torr sötning om du använder det, använder du honung/agave eller annan flytande sötning vänta med den) i en bunke och blandar samman väl.4. Gör frostingen genom att mixa alla ingredienser i en mixer till en len smet. Förvara i frysen.5. När potatisen är klar häller du ner den i en mixer tillsammans med dadlar, vaniljessens/vaniljpulver och vatten (samt agave/honung om det är sötningen du använder). Mixa till en len smet och häll sedan ner smeten i skålen med torra ingredienser. Blanda samman väl 6. Olja/smöra och bröa en springform (ca. 20-23 cm i diameter) med kokosflingor eller ströbröd. Häll ner smeten till botten i formen och grädda i ugnen cirka 15 minuter (gör tandpetartricket för att se om kakan är klar). Ta ut och låt svalna innan du flyttar den från formen. När du tagit ut kakbottnen från former låter du den svalna av ytterligare. 7. När bottnen är helt avsvalnad häll över frostingsmeten ovanpå. Häll på önskat antal hallon och mandelspån. 8. Färdig att avnjutas!   CHOCOLATECAKE WITH CHOCOLATEFROSTING AND RASPBERRIESBottom2 medium sized sweet potatoes2 dl (1 cup) grounded almonds1 dl buckwheatflour or grahamflour 1 dl (½ cup) dates1 dl (½ cup) water2-3 tbsp sweetner (honey, agave, stevia...)2-3 tbsp cocoa (more/less depending on taste)1/4 tbsp cinnamon1 tsp vanillapowder/vanillaessense½ pinch saltFrosting 1 avokado1 really ripe banana1 dl (½ cup) datesabout 2 tbsp cocoa2 tbsp sweetnerev. some vanillapowder/vanillaessense if wantedtoppingRaspberriesAlmondflakes   1. Put oven to 200C 2. Grate the sweet potatoes and cut into smaller pieces. Boil for about 20 minutes until soften. 3. While the potatoes are boiling mix together the dry ingredients for the bottom (grounded almonds, flour, cocoa, cinnamon, salt and vanillapowder and sweetner if you are using dry alternatives) in a bowl well.4. Make the frosting by mixing all the ingredients for the frosting to a smooth batter. Store in fridge. 5. When the potatoes are ready put them in a mixer together with dates and water (and liquid sweetner if you used that). Mix to a smooth batter and pour down in the bowl with the dry ingredients, blend together well. 6. Grease a bakingform (about 23 cm in diameter). Pour down the batter for the bottom in the form and bake in oven for about 15 minutes (use a toothpick to see if it's ready, it's supposed to be dry after picking in the cake). When it's done let cool down before removing from the form. When you have removed it, let it cool down a bit more.7. Once cold pour the frosting on top of the cake and put optional number of raspberries and almondflakes on top. 8. Ready to be enjoyed!   Johanna