Chévregratinerade röbettor och sesamarinerad lax

Denna festmåltid gjorde vi till middag igår. Alltså, det var så otroligt gott så ni anar inte! Detta är absolut ett av mina gavoritrecept på lax (det har publicerats förut men skadar inte att göra det igen) men rödbetorna med getost var något helt nytt som jag absolut ska göra fler gånger, otroligt smarrigt.    CHÉVREGRATINERADE RÖDBETTOR (4 personer)400g rödbettor100g chevreca. 1 msk flytande honungpinjenötter   1. Borsta rödbetorna rena i kallt vatten. Låt rottråden och några centimeter på blasten vara kvar. Koka dem i lättsaltat vatten till de nästan mjuknat, 15-20 min. Spola dem i kallt vatten och dra bort skalet. Skär dem på mitten.2. Sätt ugnen på 225°. Skär chevreost och lägg ovanpå rödbettorna. Ringla honung över och strö över pinjenötter. Grädda cirka 8-10 minuter.   LAX I SESAMMARINAD (4 personer) 4st tinade laxfiléer1 lime4 msk sweet chili sås1 tsk sesamolja3 msk olivolja1 msk soja (jag hade japansk)1 msk koriander (finhackad)Sesamfrön   1. Lägg de tinade laxfiléerna i en ugnsfast form2. Blanda sweet chilisås, sesamolja, olivolja, soja och koriander i en skål. Riv skalet från 1st lime och krama sedan ur saften ur limen. Blanda ner limesaft och limeskal i marinadskålen. 3. Häll marinaden över laxfiléerna och strö sedan över sesamfrön 4. Grilla i ugnen i cirka 20 minuter på 200 grader. Servera med valfria tillbehör, t.ex. ris.   CHÉVREGRATIN BEETROOT (4 portions)400g beetroot100g chevreabout 1 tbsp runny honeypine nuts 1. Brush the beets clean in cold water. Let the root councils and a few centimeters on the tops remain. Boil them in salted water until almost softened, about 15-20 minutes. Rinse them in cold water and remove the shell. Cut them in half.2. Preheat the oven to 225 °. Cut the chevre cheese and place on top of the beetroots. Drizzle honey over and sprinkle with pine nuts. Bake for about 8-10 minutes.   SALOM IN SESAMEMARINADE (4 persons)4st salmon fillets1 lime4 tbsp sweet chilli sauce1 tsp sesame oil3 tbsp olive oil1 tbsp soy sauce (I had Japanese)1 tbsp coriander (finely chopped)sesame seeds 1. Put the salmon fillets in an ovenproof dish2. Mix the sweet chilli sauce, sesame oil, olive oil, soy and coriander in a bowl. Grate the zest from the 1st lime and then squeeze out the juice from the lime. Stir in the lime juice and lime zest in the bowl with the marinade.3. Pour the marinade over the salmon fillets and then sprinkle with sesame seeds4. Roast in the oven for about 20 minutes at 200 degrees. Serve with optional accessories such as rice.     Johanna