Vinterkaka
När jag kom hem igår kom den första snön. Den kommer säkert inte stanna, men det var ändå väldigt mysigt med lite ljus. Idag hade mamma några vänner på lunch och ikväll har vi haft fler gäster. För att få lite vinterkänsla bakade jag en hasselnötskaka med apelsingrädde (ett recept från Arla). Det är väldigt enkelt och därför ville jag dela det med er... Men den huvudsakliga anledningen är att den är supergod!Ingredienser:3 dl hasselnötter 1 dl smör-&rapsolja 2 dl strösocker 3 ägg 250 g kvarg 2 dl vetemjöl 2 krm salt ½ tsk bakpulverTill servering: 2 dl vispgrädde 1 dl florsocker rivet skal av 1 apelsinGör så här: Sätt ugnen på 200°. Mixa 2 dl av nötterna och rör ihop med smör-&rapsolja och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och hälften av kvargen. Blanda mjöl, salt och bakpulver och rör ner i smeten. Häll den i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grovhacka resten av nötterna och strö över smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen 18–20 min. Låt svalna. Vispa grädden och rör ner socker, resten av kvargen och apelsinskal. Servera apelsingrädden till kakan.Då vi hade fler gäster på kvällen och fortfarande mycket kaka kvar skar jag upp färdiga bitar och dekorerade tallrikarna med att forma grädden till något somjag tänkte skulle likna snöbollar. Jag vet inte riktigt om jag lyckades, men det blev väldigt uppskattat.Imorgon ska jag bara mysa med Alice och Fanny - det är ganska skönt att vara hemma igen!