Eating day
Eatingday? We have all heard of it, and perhaps we have been thinking a bit about what a "eatingday" is, why you should we have these eatingdays and does this days make us any good for our progress? Have you started a successfully deff and then out from nowhere your weightloss stopped and you did hit a platue, or does it feel like you're almost stopped eating completely but without losing weight? Go on reading this then before you do something stupid. You may have heard that the body at some point adapts to how little you eat and that you need to boost your metabolism by eating very much at once, this is when you are about to have your eatingday. In the body we have a hormone that is called leptin that indirectly regulates your metabolism. The higher the fat you have in your body, the higher your leptin levels will be and when the fat drops falling will even the leptin levels fall. A low leptin level makes the barin thinks that its tome to lover your metabolism. The better you manage your deff or weight loss, the more difficult it will be to continue because the body will automatically lower your combustion. The only way to constantly raise leptin levels is to increase the fat content which is often not quite what we want to achieve. Another way to quickly affect the leptin levels in the body is to eat more calories than your body is used to. A higher calorie intake gives a higher leptin levels, and there you have it, a eatingday. It is really more science and theory behind this, but in short words it works like this. Due to various reasons and the need to replenish glycogen levels in the body, it is best to increase calorie intake primarily on carbohydrates while still absconds fat to maximize the fat burning. Eat protein as usual. There is room for a bit of junk food but this day shoul not be about eating junk, just eating more calories. Before a eatingday you should have done a whole body workout to replenish the body's glycogen stores, or at least do a workout for those muscle groups you are most focused on the same day as your eatingday. I dont have these Eatingdays, but when I did hit the platue in my weightloss I incresed my calorie intake by 200 calories and then I started to lose weight again. Swedish: Ätardag? Vi har alla hört talas om det, och kanske har vi tänkt lite på vad en "ätardag" är, varför är dessa ätardagar verkligen bra och gör dagen oss något bra för våra framsteg? Har du börjat en framgångsrik deff och sedan från ingenstans har viktminskningen stannat upp eller känns det som om du nästan har slutat äta helt, men ändå inte förlorar vikt? I så fall, läs vidare innan du gör något som du kanske ångarar sen. Du kanske har hört att kroppen anpassar förbränningen efter hur lite du äter och att du måste kicka igång ämnesomsättning genom att chocka den med kalorier, det är då du har din ätardag.I kroppen har vi ett hormon som kallas leptin som indirekt reglerar din ämnesomsättning. Ju högre fetthalt du har i kroppen desto högre leptinhalt finns det och i samband med att fetthalten sjunker så sjunker även leptinhalten. En låg leptin nivå tolkar hjärnan som att det är dags att sänka förbränningen. Ju bättre det går med din deff eller viktminskning, desto svårare blir det att fortsätta eftersom att kroppen automatiskt kommer vilja sänka din förbränning. Enda sättet att konstant höja leptinhalten är att höja fetthalten vilket oftast inte riktigt är vad vi vill åstadkomma.Ett annat sätt att snabbt påverka dina leptin nivåer i kroppen är att äta mer kalorier än din kropp är van vid. Ett högre kaloriintag ger en högre leptin nivå, och där har du det, en ätardag. Det är egentligen mer vetenskap och teorier bakom detta, men i korta drag så är det såhär det fungerar. På grund av olika orsaker och behovet av att fylla på glykogen i kroppen, är det bäst att öka kaloriintaget främst på kolhydrater samtidigt som du håller dig undan fett för att maximera fettförbränningen. Ät protein som vanligt. Det finns utrymme för lite skräpmat men denna dag ska inte handla om att trycka i dig så mycket skräp som du orkar, utan att boosta kroppen med extra klorier. Självklart kan man äta godis/glass osv men det ska inte gå till överdrift. Innan en ätardag borde du ha gjort ett helkroppspass för att fylla på kroppens glykogen förråd, eller åtminstone träna de muskelgrupper som du är mest fokuserad på samma dag som din ätardag.Jag själv har aldrig dessa "ätardgar", när jag försökte gå ner i vikt och fastnade på samma ställe höjde jag mitt kaloriintag med ca 200 kalorier och åt så varje dag, då kom min förbränning igång igen och min viktminskning fortsatte. Så tjejer, om ni äter under 1200 kalorier och undrar varför ni inte går ner i vikt så är det för att ni äter för lite och kroppens färbränning bromsar in, 1200 kalorier minst ska ni äta, då kommer ni garanterat gå ner i vikt.