Carbs

There are various kinds of carbohydrate, we have empty calories, fast carbs, slow carbs and  starch. These days we can read in magazines, the internet and on tv that carbs makes us fat, carbs has suddenly become our enimy and we should avoid it. That is far away from true, the body needs carbs! And carbs wont make us fat, it the added sugar, the white carbs, the processed foods and the saturated fat that we should avoid.  Empty calories:Some examples of empty calories are candy, chips, ice cream, soft drinks, cakes & chocolates and more. They are called empty calories because they are a denomitation of sugar and do not cantains anything other than energy. In almost all food that we consumes there are nutrients such as vitamines, minerals and fiber. The empty carbs dont contains any of that or they contin a very small amount of it. The energy is unnecessary and increases our calories without being consumed and they will be converted to fat. Fast carbs:There are "good" and "bad carbs and something in "between" these two. Fast carbohydrates belongs to the group of carbohydrates that is "something in between". Fast carbs gives the body fast energy, and your blood sugar will rise. Fast carbs are great to eat to replenish the body with energy immediately after exercise. When your blood sugar rises your pancreas will release a large amount of insulin. Insulin helps the carbohydrates enter the body's musculature to then be used as energy, because it reduces the carbohydrates in the blood and the body's blood sugar drops and we will become hungry close up to our previous meal  because our body does not want to have a low blood sugar.  Fast carbs are found in foods such as, semi-manufactures and low fiber foods.Slow carbs:Slow carbs are among the best sources of energy, because the energy in slow carbs will be absorbed more slowly into the bloodstream  and the body will have time to know how much energy that is released into the blood, and then the insulin levels will not rise faster then necessary. The energy from the sloc carbs The energy of carbohydrates is allocated the body for a long period and we will feel satisfied until the next meal and manage to perform better and emotions such as irritation disappears. Obesity can be avoided by slow carbs because we feel satiated and we do not snack in the unhealthy food between the meals that can make us gain weight. Slow carbohydrates are found in whole grains, fruits and vegetables. Starch:Starch is the most controlled form of carbohydrate. The degradation process of starch into energy takes a long time and therefore provides a more even blood sugar. Resistant starch is not degraded at all, and therefore it dont contain any  energy. Starchy products, makes us feel satisfied faster, keeps us fuller a long time and we will probably reduce our snacking, in between our main meals. We can find these kind of carbs in ex: oats/oatmeal, potatoes and banana.  Google picture. Swedish:Det finns olika sorters kolhydrater, vi har tomma kalorier, snabba kolhydrater, långsamma kolhydrater och stärkelser. Man kan läsa i tidgningar, på internet och även se på tv att kolhydrater gör att vi går upp i vikt, kolhydraterna har plötsligt blivit en fiende och vi borde unvika det. Men det är långt ifrån sant, kroppen behöver kolhydrater! Det är det tillsatt sockret, de vita kolhydraterna, snabb maten och de mättade fetterna som vi bör undvika.  Tomma kalorier:Några exempel på tomma kalorier är ex, godis, chips, glass, läsk, kakor och choklad med mera. De kallas tomma kalorier för att de är socker som inte innehåller något annat än energi. I nästan all mat vi äter finns det vitaminer, mineraler och fiber. De tomma kolhydraterna inne håller antingen inget av dessa eller väldigt lite av det. Energin är därför helt onödig och ger ett ökat energiitag som om det inte förbrukas omvandlas till fett.Snabba kolhydrater:Det finns "bra" och "dåliga kolhydrater och något "mellan bra". Snabba kolhydrater tillhör den grupp av kolhydrater som är "mellan bra ". DEssa kolhydrater ger kroppen snabb energi och gör att blogg socker kurvan stiger.  Snabba kolhydrater är perfekt att fylla på med energi direkt efter träning. När blodsockret stiger kommer din bukspottkörtel producera en stor mängd insulin. Insulin hjälper kolhydraterna in i kroppens muskulatur och kommer sedan användas som energi. När detta sker så minskar kolhydraterna i blodet och vi får lågt blodsocker vilket leder till att vi kommer att bli hungriga tätt inpå tvår tidigare måltid eftersom att vår kropp inte vill ha en lågt blodsocker. Snabba kolhydrater finns i livsmedel såsom halvfabrikat ochlågfiber mat.Långsamma kolhydrater:Långsamma kolhydrater är bland de bästa energikällorna, eftersom energin går långsammare ut i blodet och kroppen hinner känna av att hur mycket energi som kommer ut i blodet kommer inte insulinnivån stiga snabbare än nödvändigt. Energin från långsamma kolhydrater frigörs till kroppen under en längre tid och vi kommer att känna oss mätta tills det är dags för nästa måltid, vi kommer att lyckas prestera bättre och känslor som irritation försvinner. Övervikt kan undvikas genom att äta långsamma kolhydrater eftersom att vi känner oss  mätta och risken för att vi äter något ohälsosamt som godis eller något annat snack mellan måltiderna som gör att vi går upp i vikt minskar. Långsamma kolhydrater finns i bland annat fullkorn, frukt och grönsaker.Stärkelse:Stärkelse är vår vanligaste form av kolhydrat.. Nedbrytningsprocessen av stärkelse till energi tar lång tid och ger därför en jämnare blodsockerkurva. Resistent stärkelse bryts inte ner alls och energin tas alltså inte upp av vår kropp. Stärkelserika produkter, gör att vi blir mätta snabbt, vi håller oss också mätta längre vilket troligtvis leder till att vi inte småäter mellan våra huvudmåltider. Vi kan hitta denna typ av kolhydrater i ex: Havregryn, potatis och banan.