Knäckebröd med massa nyttiga frön!
Jag bakar knäckebröd typ en gång i veckan. Receptet jag gillar bäst är från GoGreen (se link längst ner). Om du frågar mig är det inte i närheten av vanligt knäckebröd man köper från Wasa eller liknande. Jag tycker hembakat knäckebröd är så gott att jag äter det ibland till frukost, som mellanmål, som tillbehör till middagen, med eller utan pålägg, som snacks och när jag bara är sugen på nåt gott. Det går också väldigt fort, det som tar mest tid är när degen ska stå och svälla och i ugnen - så jag bakar det oftast om jag lagar middag, tvättar, städar eller bara sitter hemma och ser på tv/surfar. Jag följer receptet bortsett från att jag inte strör på flingsalt och väljer olika frömixer efter vad jag har hemma. Har inte provat med annat mjöl än rågmjöl, men i knäckebröd brukar alla typer mjöl gå väldigt bra - på det sättet kan du enkelt få det glutenfritt eller mer proteinrikt om du exempelvis byter rågmjölet mot soja- eller kikärtsmjöl. Frön är fantastisk saker... Idag använde jag Kung Markattas ekologiska pumpakärnor som topping. De innehåller hela 30g protein / 100g. Jämförelsevis har exempelvis kyckling* 23-26g protein / 100g. Jag äter mycket vegetariskt för miljön och hälsans skull. Läste att Overshoot Day inträffade rekordtidigt i år (8 augusti), detta är enligt WWF den dagen då jordens resurser tar slut för året, och vi har ju nästan 5 månader kvar av 2016... Tänkvärt! - Keep Calm, Plants Have Protein - *självklart varierar det mellan olika märken, men jag använder livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas som referens http://www.gogreen.se/recept/b...http://www.wwf.se/press/aktuel...