Aquafaba, recept på chokladmousse - bara 2 ingredienser!
Kasta inte kikärtsspadet från inlagda kikärtor - du kan använda det som en billigt vegan-ersättning till ägg! Jo, helt sant! Det var faktiskt inte så länge sedan jag började läsa om Aquafaba - alltså spadet som kikärtorna ligger koserverade i. Det har jag alltid tidigare bara kastat - men inte nu längre! Jag har gjort chokladmousse (jättegod och lätt dessert) och maränger. Det blev jättebra! Men har sett recept på både majonäs, marshmallows, bakverk och aioli. I stort sett så uppfattar jag det som att det i många tillfällen kan ersätta ägg rätt av. Både för den som inte tål ägg, önskar ett veganskt alternativ eller ett lågkalori-alternativ. Eller varför inte bara för att inte kasta bort något som man faktiskt kan använda! Jag har sparat spadet i en vecka på kyl - och det gick helt fint! Så behöver du det inte på en gång - spara det! Det är typ ingen som skriver på förpackningen vilket näringsinnehåll Aquafaba har, eftersom det anses som en restprodukt. Men jag har sökt runt mycket på amerikanska sidor - och det som ständigt kommer upp är 20kcal/100g. Det låter inte alls orimligt då det i princip är vatten som kikärtor legat i. Moussen jag lagade blev också lätt och fräsh! En perfekt sommardessert som då den är så lätt och luftig. Går snabbt och enkelt att laga - testa vet jag! Jag delar receptet: https://www.nutrilett.no/sunn-...https://www.nutrilett.se/nytti...#NUTRILETT