Pitabröd med pumpahummus
Baka pitabröd och fyll med det du gillar. Den till höger är fylld med lammkött, pumpahummus, spenatblad och röd lök. Den till vänster är fylld med spenatblad, grönsaksstavar, pumpahummus och röd lök. Stoppa i det du är sugen på eller råkar ha hemma. Pumpahummus:Butternutpumpa, 1/2Rapsolja, ca 2 msksalt1 burk kokta kikärtorCashewnötter, 2 dlStora vitlöksklyftor, 2-3 stCitronsaft från 1 citronRöd chili, 1 stPersiljaSalt och peppar.1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan. Dela i mindre bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Drissla över lite olja och salt, vänd runt så det täcker hela pumpan. Baka i ugn ca 20 minuter.2. Lägg cashewnötterna i blöt. Häll av kikärtorna.3. Blanda alla ingredienser, utom persilja, till en slät massa. Smaka av med salt och peppar, hacka och rör i persilja.4. Om Brad Pitt, Kungen, eller någon annan viktig person kommer på middag och du vill göra dig till lite extra kan du lägga cashewnötterna i blöt redan kvällen innan och skala kikärtorna genom att "pluppa" ut dem ur sitt skal, som man gör med skållad mandel. Hummusen kommer då bli alldeles särskilt len och fin. Pitabröd:8 stJäst, 25 gLjummet vatten, 5 dlHonung, 1 mskOlivolja, 2 mskSalt, 1,5 tskDinkelmjöl, siktat, ca 13 dl1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör med träslev tills all jäst har lösts upp.Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja.2. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).3. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. 4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar. Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.