Perfekt middag för höstmys
I dag har jag uträttat 100 ärenden och sprungit runt som ett jehu. Väl hemma kände jag att jag ville göra en middag som skulle hålla oss kvar i det härliga höststämningen som råder ute. Jag gjorde bakad potatis med mandel. En passande middag för höstmys. Det är ett gammalt vegetariskt recept jag lagat i många, många år. Vill man inte ha vegetariskt kan man blanda i lite fräst bacon, tärnad skinka eller annat. Faktum är att receptet kan varieras i det oändliga. Bakad potatis med mandel:4 portBakpotatis, 4 stVitlök, 2 klyftaSötmandel, 50 gCitronsaft, 2 mskOlivolja, 1 mskSvamp, 100 gMorot, 225 gRapsolja, 1 msk33 kcal / portSalt och pepparGul lök, 1 stVitlök, 2 klyftaPaprikapulver, 0,5 mskCayennepeppar, 0,5 tskLagerblad, 1 stSötmandel, 75 gVatten, 4 dlÄppelcidervinäger, 1 mskHonung, 1 mskSoja, 1 tskSalt och peppar 1 Värm ugnen till 200 grader-2 Tvätta potatisen, pricka skalet och baka i ca 1 timme. Skär i halvor, skrapa ur det mesta av innandömet men lämna tillräckligt så att skalet inte blir för tunt. Hacka svampen, riv moroten fint. Fräs dem i lite rapsolja.3 Mal 50 g mandel och blanda med vitlök och citronsaft. Mosa potatisen som du grävt ut och bland med olivolja, mandelröra, den hackade svampen och den finrivna moroten. Salta och peppra. Fyll potatisskalen med blandningen och baka ytterligare 30 minuter.4 Gör under tiden såsen: Hetta upp rapsolja och stek lök och vitlök lätt tills den är mjuk. Tillsätt kryddor och lagerblad och fräs ytterligare 2 minuter. Mal 75 g mandel, tillsätt dem och resten av ingredienserna. Låt såsen sjuda ca 30 minuter. 5 Server kcal/porta potatishalvorna med såsen och en fräsch sallad.Ca 445 kcal/ port