Dinkelpizza
I dag blev det pizza till middag. Att göra pizza med egen deg och tomatsås kan kännas som alltför tidskrävande, men det behöver inte vara så besvärligt. Både deg och tomatsås kan förberedas timmar i förväg. Så när det är dags att äta snor du bara ihop pizzan med det du vill ha på och gräddar i ca 15 minuter. Dinkelpizza:Ca 6 bitarDeg:25 g jäst2 1/2 dl ljummet vatten1- 2 msk olivolja1/2 tsk salt7 dl siktat dinkelmjölSmula jästen och rör ut i det ljumma vattnet. Blanda i olja och salt. Rör i mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa minst 1 timma, gärna längre.Sås:1 förpackning krossade tomater1/2 chili1 gul lök2-3 msk tomtpuré1-2 klyftor vitlökSalt och pepparoreganosockerSkala och hacka lök och vitlök. Fräs i lite olja några minuter. Rör i tomatpurén och låt fräsa med en stund. Häll i de krossade tomaterna och den hackade chilin. Låt sjuda 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar, oregano och en nypa socker. Kör med stavmixer tills såsen är helt slät. Går bra att förbereda långt innan. Frys det som blir över. Den kan du ha till allt möjligt.Pizzan:Kavla ut degen och lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Sprid ett lager tomatsås på botten. Dekorera med det du har eller önskar. I dag tog jag skivade champinjoner, oliver och grönkål. Avsluta med ett lager riven ost. Jag hade en vit hårdost gjord på getmjölk som jag strödde över. Den blev god med grönkålen och oliverna. Baka pizzan i 200 grader i ca 15 minuter.