En Gourmet På Diet
Om mig Många tror att en gourmet är en person som bara äter dyr och exklusiv mat. Så är det inte. En gourmet är en person som vill ha det bästa i livet och som vill njuta av sin mat och sin tillvaro. Jag vill gå ner många kilon, men utan att för den skull försaka njutningen i vare sig maten eller livet. Vi vet i dag att vi, för att uppnå optimal hälsa och för att spara vår miljö, måste minska vår köttkonsumtion betydligt. Vi vet att djurhållningen på många platser (inte alla) har tappat all sans och värdighet. Vi vet att haven fiskas ut och töms på liv. Vi måste ta detta på allvar och göra kraftiga förändringar i vårt sätt att äta, och jag menar att det kan vi göra utan att försaka glädjen i maten.I dag översköljs vi av budskap om de senaste teorierna om vad man ska äta och inte. En del äter aldrig kolhydrater, andra inte fett. En del äter inte kött andra inte gluten. Jag tror inte på alla dessa dieter där man ska utesluta stora delar av sin normala kosthållning. Jag vill inte lova att aldrig mer äta pasta, nybakat bröd, en skål räkor eller njuta av läckra ostar. Jag tror på att äta smart och med bra balans. Jag äter sällan kött, men det kan hända att jag gör det i bland, och jag gör det utan ångest och klander. Jag äter kolhydrater, men bra kolhydrater och med måtta. Inget är förbjudet, men bör ätas med sunt förnuft. Jag vill att min mat och mitt liv ska vara rent, i säsong, av hög kvalitet och mycket, mycket gott. Rent: Maten ska, i så stor utsträckning som möjligt, vara fri från tillsatser och gifter. Att leva rent innebär att göra sig fri ifrån onödiga belastningar och krav. Att rensa sitt liv från kaos, oreda och bråte. I säsong: Att äta mat som är i säsong innebär inte bara att den är av bättre kvalité utan också att den säkerligen är billigare och mer miljövänlig. Att leva sitt liv efter säsong innebär att leva i nuet, i takt med årstiderna, att mjukt följa med i årets förändringar och njuta av det som dagen bjuder. Hög kvalité: Hellre äta en fantastiskt mör och saftig köttbit från en lokal bonde en gång i kvartalet, än en vakuumförpackad, vattenfylld, grå, men ack så billig, köttbit tre gånger i veckan. Hellre äta en nybakad fralla, bakad av riktigt mjöl, en gång varannan vecka, än en sunkig, degig, massproducerad limpa med tvivelaktigt innehåll varje dag.Tänk kvalité istället för kvantitet i allt i ditt liv. Mycket, mycket gott: Mat ska smaka, mat ska njutas. Det samma gäller livet... Det är viktigt att man tar sin hälsa och sitt leverne på allvar. Men det är skillnad på att vara seriös och på att vara besatt. Besatthet är aldrig sunt. Lever man efter ovanstående motto 80%-90% av sin tid har man kommit väldigt långt och lever med stor sannolikhet ett härligt och hälsosamt liv. Men ibland måste man se mellan fingrarna, tänja på reglerna och helt enkelt ta saker och situationer som de är. Och vet ni.... Det är helt okej! Jag som skriver heter Anna och är i 40 års åldern. Jag ger dig massor av goda och hälsosamma recept på mat som gör din viktnedgång till en behaglig och lustfylld matupplevelse. Du får också värdefulla tips och råd på hur du kan hantera olika situationer som kan försvåra din viktnedgång och hur du enkelt kan förvandla vardagen till stunder av njutning. Välkommen!