POTATO AND LEEK SOUP.
Igår torsdag blev det soppa. M gillar potatis och purjolökssoppa så det fick det bli. Gjorde dock en annan än vad jag brukar göra. En len och god soppa., som jag helt klart kommer att göra igen. Svartkålen i soppan bidrar inte bara med god smak utan gör också att den blir piggt grön färg. För fyra portioner 400 g potatis, skalad och skuren i grova bitar. 1 purjolök, putsad, sköljd och skuren i grova bitar. 3 bananschalottenlökar, skurna i grova bitar. 70 g svartkål. 1 vitlök, skivad. 8 dl grönsaksbuljong. 3 dl vispgrädde. 1 dl mjölk. 30 g smör. salt. (jag la även till lite timjan). Gör så här 1. Skala och skär potatisen i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i grova bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Strimla svartkålen fint. 2. Smält smöret i en kastrull och lägg ner potatis, purjolök, schalottenlök och vitlök. Låt fräsa i några minuter, låt löken bli mjuk utan att ta färg. 3. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka i 5 minuter. 4. Håll på grädde och mjölk. Låt koka tills potatisen är precis mjuk. 5. Tillsätt den strimlade svartkålen. Låt koka någon minut. Ta soppan från värmen och mixa den slät. Smaka av med salt.