MEDITERRANEAN FOOD.

Vi gör en hel del medelhavsmat här hemma. Det finns områden i världen - blå zoner - där människor lever längre. Att de blir hundra år eller mer är inte ovanligt. Många av de äldre har hälsan i behåll och är aktiva långt upp i åren. Det finns några olika förklaringar, som till exempel att de rör sig mycket. De går, jobbar både i trädgården och hemma och stressar mindre. De har starka familjeband, nära vänner och tydliga sociala nätverk. Och förstås: de äter sundare och naturligare, med mycket grönsaker och frukt i säsong, fullkorn, bönor, baljväxter, nötter, frön och vegetabiliska oljor. Det har forskats i flera år kring medelhavsmat. Runt om i världen står forskarna enade om att den hälsosamma och balanserade medelhavsmat tycks leda till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt, demenssjukdomar och vissa cancerformer. Vad karaktäriserar medelhavsmat? Grönsaker, frukt och bär. Fisk och skaldjur. Baljväxter (ärtor, bönor och linser). Nötter & mandlar. Vinäger & olivolja. Kolhydrater i form av fullkornsgryner, pasta och ris. Ljust kött, tex kyckling. Jag bjöd över mamma på middag och gjorde lax med medelhavspotatis. Den uppskattades. För två portioner behöver du - 300 g laxfilé i portionsbitar. Salt och peppar. Olivolja. 300 g kokt potatis, skalad och skivad. 6 stycken oliver. 1,5 msk pesto alla Genovese. 1,5 msk tapenade paprika & oliver (grovhackad), 1,5 msk vitvinsvinäger. Basilika (färsk). Tillagning - Lägg laxen i en ugnssäker form. Häll på olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugn på 145 grader i 15-20 minuter. Blanda samtliga ingredienser till medelhavspotatisen och smaka av med salt och peppar. Servera den varma laxen tillsammans med den ljumma potatissalladen. Jag gjorde även några bitar zucchini och bakade tillsammans med laxen i ugnen.