Vinbärsbröd

  Vinbärsbröd   Vi har så himla mycket vinbär här hemma att jag inte riktigt vet vad jag ska göra med dem. Blev lite nyfiken på om man kunde ha dem i bröd så jag satte mig vid datorn och hittade detta recept på en blogg som jag tycker mycket om, kolla in den här. Jag gjorde precis som det stod, som jag brukar göra med ett nytt recept, för att se hur degen ter sig liksom. Ett bra, men lite underligt recept. Mycket förberedelser, ingen jäst, bara surdeg, så häftigt! Brödet tog väldigt lång tid, men det blev mycket gott! Värt att lägga ner tid på!   Nu till receptet.   Dag 1, kväll   Surdeg 100g rågsurdegsgrund 300g vatten 180g rågmjöl   Skållning 300g röda vinbär 150g rågkross 100g farinsocker 300g kokande vatten   Blanda surdegen, och sedan skållningen i en annan bunke, rör runt och se till att allt är täckt av vattnet, låt stå över natten.   Dag 2, morgon   Ugn: Insättningstemperatur: 275 grader Avbakningstemperatur: 250 grader i 10 minuter                                    200 grader resten av tiden   700g vetemjöl 100g solroskärnor 150g rågmjöl 20g salt   Blanda ingredienserna tillsammans med surdegen och skållningen och kör i degmaskinen tills glutentrådarna är fina. Detta tog ca 5-7 min för mig. Degen ska vara "tung" samtidigt som den är lite kladdig. Låt vila kvar i bunken i ca. 3 timmar. Den ska jäsa till dubbel storlek. Tiden kan variera på grund av surdegens kvalitét. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord. Dela den i tre bitar och rundriv dem. Låt de jäsa i jäskorgar eller durkslag med en mjölad handduk i. Låt de jäsa till knapp dubbel storlek, ca. 1½ timma. Häll upp bröden på en plåt som har fått stå i ugnen och bli varm (om man inte har en baksten då vill säga). Spruta in lite vatten när du har skjutsat in bröden i ugnen för hårdare yta. När bröden har nått 97 grader är de färdiga, detta tar 30-45 minuter. Låt de svalna på ett galler.