Surdegsfrallor

  Surdegsfrallor    Idag har jag bakat med min surdeg igen, mest för att slippa slänga ut en massa när den skulle matas. I alla fall. Det blev surdegsfrallor. Snabbt och enkelt, och degen sköter sig nästan helt själv. Fick lite panik dock när degrullen i maskinen gick av mitt i degblandningen.. Blev till att knåda för hand i några minuter. Ska leta efter en ny rulle imorgon, för den behövs!   Receptet:   Ugn: Insättningstemperatur: 250 grader (varmluft)         Avbakningstemperatur: 225 grader (varmluft)   500g vatten (kallare än ljummet) 200 g surdeg 25 g jäst (kan minskas) 2 msk mörk sirap (ca.) 17g salt 800-900g vetemjöl special med fullkorn   Slamma jästen i vattnet. Blanda i alla ingredienser utan saltet. Kör i ca. 3 minuter på medelhastighet. Häll därefter i saltet och kör ytterligare 3 minuter. Klarar degen glutentestet häller du upp den i en inoljad plastback och täcker med plast. Klarar den inte glutentestet kör du den lite till och testar "trådarna" med jämna mellanrum. Låt degen vila i ca. 1 timma. Jäser den upp till kanten viker du bara ner den igen. När degen har vilat klart häller du upp den på ett mjölat bakbord och delar den i bitar om 70g. Jag fick ihop 22 bitar som jag sedan rundrev till små bollar. Låt frallorna jäsa till knapp dubbel storlek. Skjut sedan in de i ugnen (går bra med båda på samma gång) och spruta in lite vatten. Sänk temperaturen efter 3 minuter. Baka i ca. 10 minuter. De ska låta ihåliga när du knackar på undersidan om de är färdiga.