Surdegsbröd på vete
Surdegsbröd på vete Insättningstemperatur: 250 grader (varmluft) Avbakningstemperatur: 210 grader 500g vatten 20g jäst 210g vetesurdeg 700g vetemjöl special 18g salt Slamma jästen i vattnet och kör i allt utan saltet i vattnet och kör degen i ca. 4 minuter. Häll i saltet och kör i två minuter till. Degen ska vara ganska lös men den ska inte rinna. Gör glutentest genom att dra i degen, känns den elastisk och du kan se "trådar" i degen så är den färdigkörd. Går degen sönder så fort du börjar dra är den inte färdig. Låt degen vila i en inoljad plastback i ca. 2 timmar. Jäser degen upp till kanten är det bara att vika den (ta tag i degen i ena kanten och dra över den till den andra sidans kant och sen trycka ner degen i backen igen). När degen har vilat häller man upp den på en mjölad yta (så att den inte fastnar i bänken eftersom att degen är ganska lös) och dela den i önskade bitar (mina frallor väger 80g) och forma dem till runda bollar och lägg dem på plåt. Man kan också göra långa bröd eller limpor, man gör som man vill. Låt de jäsa utan handduk till knapp dubbel storlek. Sätt in i ugnen. När du har satt in den/dem i ugnen så kan man spruta in vatten med en blomspruta. Detta ger en hård och god yta. Temperaturen ska sänkas när brödet sätts in i ugnen. Efter 10-15 minuter är de färdiga (frallor). Man kan ta ut en och knacka under, låter den ihålig är den färdig.