Surdegsbröd på råg

  Surdegsbröd på råg   Insättning: 250 grader (varmluft) Avbakning: 215 grader   500g vatten 250g rågsurdeg 15g jäst 250g rågsikt 400g vetemjöl special 18g salt   Slamma jästen i vattnet och kör i allt utan saltet i vattnet och kör degen i ca. 4 minuter. Häll i saltet och kör i två minuter till. Degen ska vara ganska lös men den ska inte rinna. Gör glutentest genom att dra i degen, känns den elastisk och du kan se "trådar" i degen så är den färdigkörd. Går degen sönder så fort du börjar dra är den inte färdig.   Låt degen vila i en inoljad plastback i ca. 2 timmar. Jäser degen upp till kanten är det bara att vika den (ta tag i degen i ena kanten och dra över den till den andra sidans kant och sen trycka ner degen i backen igen).   När degen har vilat häller man upp den på en mjölad yta (så att den inte fastnar i bänken eftersom att degen är ganska lös) och delar den i två bitar. Forma bitarna till runda bollar och lägg i en mjölad jäskorg eller i ett vanligt durkslag (det måste ligga en mjölad handduk i durkslaget!) och låt degen jäsa till dubbel storlek.   När du ska grädda limpan är det bäst att ha en baksten, har du inte det kan du låta den tomma plåten stå i ugnen medans den blir varm så att du sedan stjälper upp limpan på en varm plåt. Jag har siktat lite mjöl på min limpa och sedan snittat den med ett rakblad. När du har satt in den/dem i ugnen så kan man spruta in vatten med en blomspruta. Detta ger en hård och god yta.   Temperaturen ska sänkas när brödet har vart inne i ugnen i 5-10 minuter. När det har vart inne i ca. 25 minuter kan du sticka i en termometer i brödet (den ska vara uppe på 98 grader när den är färdig).   Den ska ha en hård och mörk skorpa, det hör till detta brödet.