Sportlimpa
Sportlimpa Jag gjorde inte riktigt som man skulle göra enligt receptet (som kommer från Martin Johanssons bok Surdegsbröd) så här kommer min version. Ugn: Insättningstemperatur: 250 grader Avbakningstemperatur: 200 grader (efter 10 minuter) Dag 1 kväll 50g rågsurdegsgrund 100 g rågmjöl ca. 200g vatten Dag 2 morgon Surdegen från gårdagen 20g jäst 550g vatten 300g vetemjöl special 300g rågsikt 100 g rågflingor 200g fiberhavregryn 75g hela linfrön 50g honung 20g salt Slamma jästen i vattnet. Blanda i alla ingredienser och kör i degblandare ( i receptet står det 8 minuter, men jag fick köra i typ 15-20 minuter) tills glutentrådarna är fina ( det är svårare att se på en grov deg, men de kommer om man bara väntar). Låt degen jäsa kvar i bunken (täckt med plast) till dubbel storlek. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre lika stora delar. Rundriv dem till bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt jäsa till knappt dubbel storlek (ca. 1-1½ timma). Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Placera en plåt i mitten av ugnen så att den värms upp tillsammans med ugnen. När bröden är färdigjästa, dra över bakplåtspappret med bröden på till den varma plåten från ugnen och sätt in i ugnen igen. Spruta in lite vatten med blomsprutan och stäng luckan. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Bröden är färdiga efter totalt ca. 30-45 minuter. De ska ha en temperatur på 98 grader.