Rabarbermarmelad med vanilj och citron
Rabarbermarmelad (med vanilj och citron) Jag gjorde en rabarbermarmelad för ett tag sedan. Mest för att ta vara på alla rabarber ute i landet. Den blev mycket god, men en aning söt för att vara marmelad, därför råder jag dig att inte ta i all vanilj och öka citronmängden lite. Smaka av den ibland för att se om den blir som du har tänkt. 600g rabarber 1 vaniljstång ½ pressad citron (tillsätt mer citron om du vill ha en syrligare smak) Hacka rabarberna i lika stora bitar, dela vaniljstången på längden och lägg i allt i en gryta. Pressa i citronen. Värm långsamt under omrörning i ca. 15 minuter (svag värme). Tillsätt sedan: 450g socker Rivet skal från citronen Koka kraftigt under omrörning i 2 minuter, tag av från spisen. Ta upp vaniljstången och skrapa ur kornen, tillsätt hälften av kornen, eller alla om du vill ha en kraftig vaniljsmak. Häll upp på rena burkar.