Polkagrisar

  Receptet och instruktionerna är lånade av Tomtens dotter, så för lite extra instruktioner, klicka på länken. Mina blev kanske inte de snyggaste men det var första gången och övning ger färdighet.   Hemmagjorda polkagrisar   6,5 dl strösocker 2,25 dl vatten 0,5 kork ättika 24% 1 msk glukos Röd karamellfärg (ca 10 droppar) Pepparmyntolja (ca 20-30 droppar)   Häll socker, vatten, ättika och glukos i en tjockbottnad kastrull. Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen och låt småkoka tills sockerlagen når en temperatur på ca 155 grader. RÖR INTE I DEN!   Håll koll på kastrullens kanter under kokningen. Om det börjar bildas sockerkristaller så ska dessa penslas bort med en blöt brödpensel, detta för att undvika att sockerlagen kristalliseras.   Under tiden som karamellmassan kokas: olja in marmorskivan och degskraporna så att allt är förberett.   Häll karamellmassan på marmorskivan, men spara ca 1 deciliter i pannan.   Den sparade decilitern färgas röd med karamellfärg. Och man får fortfarande inte röra i sockerlagen. Vicka på pannan istället så att färgen sprids (går bra att röra försiktigt).   Åter till karamellmassan på marmorskivan. (Jag gjorde på vår rostfria diskbänk). Häll på pepparmyntolja över hela ytan. Sen ska lagen arbetas genom att kanterna viks in mot mitten med degskrapa, igen och igen och igen. När massan svalnat så pass att den går att hantera med händerna är det dags att börja dra den. Massan ska dras tills den är vit och trög. Samla sedan ihop den till en tjock "korv", ca 25 cm.   Häll upp den röda massan på marmorskivan i en tjockare sträng och två-tre tunnare strängar. Lyft sedan över stängarna på den vita karamellmassan Nu är det dags att snurra massan så att den röda färgen fördelas. Klipp till lagom stora bitar.