Lussekatter utan kesella
Lussekatter utan kesella Det är ju många som säger att lussekatter blir torra utan kesella, Det har jag idag testat, men några torra bullar blev det inte. De blev luftiga och saftiga, mums! Ugn: 250 grader 200g smör 500g röd mjölk 1g saffran (2 kuvert) 50g jäst 1 krm salt 135g strösocker (1½ dl) 2 ägg 900-1000g vetemjöl (16-17 dl) Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken, häll i lite av mjölken och smöret och vispa tills jästen har löst sig. Häll i resten av mjölkblandningen och tillsätt socker, salt, saffran, ägg och mjöl. Var försiktig så att det inte blir för mycket mjöl (då blir bullarna torra). Degen ska vara mjuk och lite kletig. Kör degen tills den klarar glutentestet (tills den är elastisk och fin). Låt degen jäsa i bunken i ca. 1 timma. Häll upp degen på bakbordet och dela degen i bitar om 70g. Det blir ca 30 stycken. Rulla ut varje degbit till en "mask" och rulla dem från båda ändarna in mot mitten så att det blir ett S. Lägg dem på plåt med mellanrum så att de kan jäsa till dubbel storlek utan att gå emot varandra. Tryck i ett russin i varje "ögla" (tryck hårt då de gärna åker ut när degen jäser). Låt dem jäsa till dubbel storlek (ca. 30 minuter). Pensla med ett uppvispat ägg med LITE salt i och skjutsa in i ugnen. Grädda dem i ca 7-9 minuter tills de har fått fin färg.