Julbröd med öl

Receptet kommer ursprungligen från receptfavoriter.se   Julbröd med öl   33 cl öl 50g jäst 300g mjölk 1,5 dl mörk sirap 0,5 dl rapsolja 1,5 tsk salt 2 tsk malda brödkryddor 3 dl grovt rågmjöl 10 dl vetemjöl special (inte riktigt säker på om mjölmänderna stämmer då jag alltid häller i på känn, så var lite försiktig)    Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg.  Arbeta degen smidig i 10 minuter på bakbord eller knåda den i degblandare 5 minuter. Låt sedan bröddegen jäsa övertäckt i ca. 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut. Dela bröddegen i 3 delar, forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta till dubbel storlek i ca. 50 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter. Akta så att de inte blir för brända på toppen. Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper. Ta ut och låt bröden kallna på galler.