Jordgubbstårta

  Pappa hade beställt en helt vanlig jordgubbstårta till sin födelsedag, så det fick det bli. Massor av jordgubbar både i och på, hemmagjord vaniljkräm och grädde. Enkelt och gott. När jag skulle dekorera tårtan blev det lite problem.. Det var så pass varmt ute att grädden nästan skar sig, så så jättesnyggt blev det inte. Menmen, gästerna mumsade i sig den på kort tid, så det var nog inga större fel på den!   Jordgubbstårta     Sockerkaksbotten Ugn: 200 grader   4 ägg 2 dl strösocker 1 dl vetemjöl 3/4 dl potatismjöl 1½ tsk bakpulver   Vispa ägg och socker pösigt. Blanda resten av ingredienserna och sikta det på ägg-socker-blandningen och vänd sedan ner det försiktigt så att luften i smeten inte försvinner (använd gärna en slickepott). Häll smeten i en, smord och mjölad springform (form med löstagbar kant) och sätt in den på första falsen nerifrån i ugnen. Låt den stå inne tills den är torr när du provar med en sticka (ca.30 minuter), Om den blir mörk fort kan man lägga ett bakplåtspapper på så att den inte bränns. Ta ut den och låt svalna.   Vaniljkräm   1½ dl mjölk 1½ dl grädde 2 äggulor 1 msk socker 1½ msk potatismjöl 1 msk vaniljsocker, eller en vaniljstång + ev. lite vaniljsocker för den söta smaken.   Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Låt den sjuda någon minut under omrörning (viktigt att man vispar/rör om hela tiden). Krämen kommer att tjockna rejält och det känns när den är färdig. Låt krämen svalna, vispa lite i den då och då. Tillsätt vaniljen när krämen är kall.   Hur jag gjorde själva tårtan   Jag delade botten på tre. Blandade vaniljkrämen med lite grädde. På det understa lagret lade jag vaniljgrädde med en massa skivade jordgubbar på. på det andra lagret gjorde jag likadant. Sedan strök jag upp den med grädde och lät den stå i sin form tills vi skulle ha den, då spritsade jag grädde runt kanten, och lade rensade jordgubbar på. Det är snyggt att lämna lite "blast" kvar på några av jordgubbarna, så att det blir lite grönt här och var.