Ciabatta
Ciabatta Ugn: 225-250 grader (varmluft) 40g jäst 500g vatten (37 grader eller lite kallare) 25g olivolja (3,5 msk) 15g salt 220g durumvetemjöl 450g vetemjöl special Slamma jästen i vattnet, häll i det i degblandaren tillsammans med resten av ingredienserna, men var lite försiktig med mjölet, inte säkert att du behöver använda allt. Degen ska vara väldigt lös, men den ska ändå vara smidig. Den ska köras ca. 10-15 minuter i degblandaren på medelhastighet. Man ser på degen när den är färdig, då den ser elastisk ut. Om man inte ser det med ögonen, kan man ta upp en bit och dra lite i, går den sönder med en gång är den inte färdig. Lägg degen i en inoljad plastback (går bra med en stooor glassbytta). Låt den vila i plastbacken ca. 40 minuter. Strö ut durumvetemjöl på bakbordet och häll upp degen där på. Strö sedan durum över degen (den är så kladdig annars. Dela degen i bitar som väger ca. 100g. Jag fick ut 19 bitar av min deg. Var noga med att inte knåda degen efter första jäsningen eftersom man vill ha kvar luftbubblorna i degen. Jäs nu degbitarna till knappt dubbel storlek. ca 30-50 minuter (beror på hur kallt det är i rummet). Sätt in de färdigjästa degbitarna i ugnen och spruta in lite vatten med en blomspruta. de ska stå i ugnen ca. 10 minuter. Om man vill kan man strö lite flingsalt på bitarna innan man kör in dem i ugnen, men det blir nästan godast utan. Ciabattan är färdig när den har fått fin färg, släpper från plåten och känns lätt när man lyfter den.