Chiabröd
Det här receptet hittade jag i Jan Hedhs bok sura degar, söta bröd. Jag följde det ganska mycket till punkt och pricka och resultatet var ett WOW. Ett riktigt gott bröd! En ny favorit. Dock hade jag inte så mycket tid på mig att ta kort på brödet då vi skulle på kräftskiva där brödet skulle ätas. De få rester som blev kvar lämnades hos värdarna. Gott, Gott, Gott var det i alla fall. Chiabröd Ugn: Insättningstemperatur 250 grader (5 minuter) Avbakningstemperatur 200 grader Dag 1 kväll Surdeg 50g rågsurdegsgrund 100 g rågmjöl ca. 200g vatten Blötläggning 200g chiafrön (jag tog en förpackning med 140-180g och minskade på vattnet lite) 400g vatten Koka chiafröna i vattnet i ca 30 minuter, täck med plast och låt stå över natten. Dag 2 morgon 600g blötläggning 450g durumvetemjöl 500g vetemjöl special 300 g surdeg 50g honung 25 g jäst 550g vatten 50g olivolja 30g havssalt Slamma jästen i vattnet, häll i allt utom olivolja och salt i bunken och knåda på lägsta hastighet i 5 minuter. Tillsätt oljan och knåda i 8 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda i ytterligare 6-7 minuter. Gör glutentestet. Lägg degen i en inoljad plastback och låt den vila i 45 minuter. Vik därefter ner den och låt den vila i 45 minuter till. Vik därefter ner den igen och låt den sen spänna av i 3 minuter innan du delar upp degen i 4 lika stora bitar. Rundriv dem till bollar och låt dem spänna av i 5 minuter. Slå sedan upp dem till avlånga limpor och lägg dem med skarven nedåt i mjölade jäskorgar. Jäs dem i 60-90 minuter tills de känns lätta och luftiga Värm upp ugnen i god tid innan du ska grädda bröden, har du ingen baksten så kan du låta en plåt stå inne under tiden som ugnen värms upp. Häll upp två av de färdigjästa bröden på den varma plåten och sätt in den i ugnen. Spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Öppna luckan efter 20 minuter och släpp ut den fuktiga luften. Upprepa en gång till efter en stund. När bröden uppnått en innertemperatur på 98 grader är de färdiga.