Barkis
Barkis
Ugn: 225 grader, eller 200 om du har varmluft
25-30g jäst
50g smör
500g vatten
700-750g vetemjöl special
15g salt
Smula jästen i degbunken och häll vattnet (37 grader) över. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills degen blir smidig och släpper i kanterna, ca. 4-6 minuter.
Låt degen vila i bunken i ca 30 minuter.
Ta upp degen på bordet och dela upp degen i bitar (sorleken beroende på vad du vill göra) och rulla dem till bollar.
Baguetter: 250-300g
Snoddas: 300-500g
Frallor: 60g
Barkis: 500g
Forma bollarna till önskad form, limpa eller baguetter.
Låt de jäsa till knappt dubbel storlek eller i ca 30-40 min.
Låt de stå i ugnen 15-25 minuter, beroende på storlek.
Om du vill ha en hård skorpa på brödet (så som bröd från bagerier) kan du spruta in vatten (några sprut) med en blomspruta när bröden stått inne i några minuter.