Äpplebröd

  Äpplebröd   Dag 1 250g rågkross (ursprungligen klippt råg, men det går inte att få tag på i affären)150g solrosfrön250g vatten (2½ dl vatten)   Koka upp vattnet och häll sedan det över rågen och solrosfröna, blanda och täck över. Detta kallas för att skålla.   Dag 2   ca. 800g vetemjöl special 20g salt 15g smör 100g jäst (2 paket) 250g äpplemos eller äpplebitar 1,5 dl mörk sirap 250g vatten (2½ dl vatten)   Lös upp jästen i vattnet (37grader). Häll i degvätskan i bakmaskinen tillsammans med resten av ingredienserna + skållningen. Knåda i bakmaskinen tills degen släpper från kanterna eller tills den har fina glutentrådar (ca. 6-7 minuter på medelhastighet). Degen ska vara ganska kladdig. Dela upp degen i 3 lika stora delar, rundriv och låt den vila i 30 minuter. Slå upp degen till limpor och lägg i 3 smorda avlånga sockerkaksformar.   Sätt på ugnen på 200 grader   Låt degen jäsa till dubbel storlek ca. 40 minuter.   Limpan är klar efter ca 25-35 minuter i ugnen. För att vara säker kan man ta tempen med en kökstermometer. Den ska vara uppe i 97-98 grader.