Mjölkchokladfudge med hasselnötter
Här kommer ett recept på en riktig härligt fudge som passar perfekt nu till julen. När fudgen kokar använder jag mig av en termometer för att veta när den är klar men det fungerar också att göra kulprovet.Kulprov:1. Häll upp ett glas med kallt vatten.2. Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Du ska nu kunna forma smeten till en kula. Om det fungerar är din fudge klar!Du behöver: 200 gram socker350 gram ljus sirap1 1/2 dl grädde40 gram glykossirap25 gram rumsvarmt smör125 gram mjölkchoklad1 dl rostade hasselnötterGör såhär:1. Smörj en avlång brödform med olja och klipp en bit bakplåtspapper och lägg i botten. Ställ åt sidan.2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. När nötterna börjar få lite färg och lukta är dem klara. Då kan du lätt att pilla bort skalet. (Däremot så skadar inte lite skal, det är en smaksak)3. Koka upp socker, sirap, grädde och glukossirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills temperaturen når 128 grader. 4. Hacka under tiden chokladen i små bitar. 5. När smeten nått 128 grader, dra kastrullen ifrån värmen och rör ner smöret och chokladen. Rör tills allt smällt. Tillsist rör du i hasselnötterna. 6. Häll smeten i formen och låt stå i rumstemperatur tills den stelnat, gärna över natten. 7. Skär fudgen i önskad storlek. Du kan förvara dessa både i rumstemperatur och i kylskåp. Jag tycker att konsistensen blir som bäst när man förvarar dem i rumstemperatur.