Lime macarons
Jag kan inte bestämma mig om jag älskar eller hatar dessa små vackra bakverk. Resultatet kan antingen bli överasskande bra eller så misslyckas man totalt. Jag har flera gånger råkat ut för att mina spricker i ugnen trots att jag tycker att jag gjort allting precis rätt. Enligt min egna erfarenhet kan det bero på att själva kakan blir för varm i mitten. Prova att skydda kakorna från värme underifrån. Du kan antingen använda dubbla bakplåtspapper eller sänka temperaturen lite. Ett tips är också att du verkligen försöker lära känna din ugn. Alla ugnar är olika och kan skilja lite i temperatur. Så när du gör macarons tänk på att hålla ett öga på dina macarons när de står i ugnen, kanske behöver du ha inne dem lite längre än vad jag haft. Se också till att du har gott om tid. Det tar längre tid än vad man tror att göra dessa kakor. Se också till att vara mycket noggrann och förbered allt innan du sätter igång. Sista tipset är att du separerar äggvitan från äggulan redan dagen innan så att äggvitan är rumsvarmt. Glöm dock inte att täcka över äggvitan med plast för annars torkar ytan och det vill man inte. Du behöver: 60 gram äggvita i två skålar - 30 gram i vardera skål75 g mandelmjöl75 g florsocker18 g sockereventuell pastafärg75 g socker (till sockerlag)25 g vatten (till sockerlag)Gör såhär: 1. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. 2. Sikta sedan mandelmjöl och florsocker i en bunke. Rör runt tills du fått en fint mjöl. Tillsätt sedan äggvitan ifrån den ena skålen. Om du vill färga dina macarones är det nu du gör det. 3. Börja vispa din maräng i en matberedare. Tillsätt 18 gram socker, lite i taget när äggvitan blivit till ett vitt skum. 4. Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.5. Häll sedan sockerlagen på marängen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)6. Vispa din maräng tills den kallnat helt, cirka 5-10 min.7. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge för då blir smeten lös. 8. Fyll sedan en spritspåse och spritsa ut klickar. Antingen kan du använda en macaronsform eller spritsa små femkronor på en bakplåtspapper. 9. Låt dem sedan vila på plåten i ungefär 60 minuter. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dem kladdar. Det ska bildas som ett slags skinn på ytan. 10. Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min. Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.Limesmörkräm med limecurdDu behöver: 80 g rumstempererat smör1 dl florsocker3-4 msk limecurd (recept på limecurd hittar du här)1 tsk vaniljsockerSkal från en halv lime Gör såhär: 1. Vispa florsocker, smör och vaniljsocker mjukt och smidigt. 2. Tillsätt sedan limecurd lite i taget under vispning. Och tillsist lite rivet limeskal. 3. Fyll en spritspåse och spritsa ut på dina macarones. Para sedan ihop dem två och två.