PEPPARKAKSSMÖR

Hej min vän!Jag har nyss gjort mitt eget nötssmör! Det var inte första gången men idag fick jag verkligen till det. Det gäller att ha tålamod och låta mixern kämpa på, peta ner från kanterna då och då sen har man ett krämigt nötsmör! Att göra eget nötsmör är busenkelt. Det enda som behövs är en bra mixer och sen är det bara att välja någon smaksättning eller om det ska vara naturellt. Tänk dig hasselnötter + kakao = nyttig nutella!Jag såg att hälsobloggaren Emma Barremyr hade kommit på pepparkakssmör och eftersom jag älskar pepparkakskrydda kände jag att jag var tvungen att testa receptet. Och så gott det blev!Recept pepparkakssmör 200 g mandel eller annan nöt (Är du allergisk mot nötter kan du ta solroskärnor) 2 tsk pepparkakskrydda 2 msk (kokos) socker - jag tog dock stevia En nypa saltUtförande Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandeln i 5-6 minuter (OBS – håll koll så att de inte bränns, de ska bara få lite färg). Låt mandeln svalna lite och mixa den sen i matberedare eller mixer tills det blir ett smör. Det tar några minuter beroende på hur stark mixer/matberedare du har och eventuellt får du stanna och skrapa ner ”nötsmulor” från kanterna. När det blivit till en smörliknande massa tillsätter du kryddor, sötning och lite salt. Kör mixern ytterligare några minuter tills det blir sådär krämigt och lent som ett nötsmör ska vara!